Ingen ny arbetarskyddsinspektör har anställts efter Henning Karlsson som avled i slutet av förra året. I januari annonserade Regionförvaltningsverket i Sydvästra Finland efter en inspektör inom arbetarskyddets ansvarsområde.
– Tjänsten var ledig i början av året och personer intervjuades för tjänsten. Tyvärr valdes ingen person denna gång ut bland de sökande, det var ingen som uppfyllde kriterierna. Vi kommer att fortsätta sökandet igen efter sommaren, skriver Anu Ikonen som är jurist på arbetarskyddet på Regionförvaltningsverket i Sydvästra Finland i ett mejl till Ålandstidningen.
”Fungerar normalt”
Enligt Anu Ikonen fungerar arbetarskyddsinspektionerna och kundtjänsten normalt för Ålands del.
Inspektionerna utförs för närvarande från Finland och kundtjänsten fungerar med telefonrådgivning på samma sätt som i resten av landet.
Det finns telefonrådgivning på svenska tre gånger i veckan.
När Ålandstidningen sökte information om tjänsten som arbetarskyddsinspektör hamnade vi i långa telefonköer och bollades runt till flera olika tjänstemän. Efter mejlväxling kom vi på rätt och kunde på svenska få svar om vad som hänt med tjänsten.
Anu Ikonen menar att Regionförvaltningsverkets hemsidor leder kunderna till rätt adress. Förutom telefontiderna hänvisar hon till e-postadressen arbetsskydd.sydvastra@rfv.fi.
Den 8 juni ska ansvarsområdets ledning ordna en så kallad intressentdag i Mariehamn. Då presenteras arbetarsskyddstillsynen på Åland, svenskspråkiga tjänstemän inom ansvarsområdet och olika former av myndighetssamarbete.
Det här är arbetarskyddet
Arbetarskyddsfrågor som Regionförvaltningsverket kan hjälpa till med
Anställningsrådgivning: Ger råd i frågor om arbetsavtal, lön, arbetstid, semestrar och andra frågor relaterade till villkoren för anställningsförhållandet. Om du är i ett tjänsteförhållande kan råd ges i frågor om arbetstid och semestrar. Annars har myndigheten inte behörighet att övervaka att lagstiftningen gällande tjänsteförhållanden följs.
Arbetsmiljörådgivning: Ger råd om hur man kan förbättra arbetsförhållandena på arbetsplatsen och utveckla arbetarskyddet. Ger råd om säkerheten av arbetslokaler, arbetsmetoder, maskiner och utrustning. Anmälningar av olycksfall i arbetet (exklusive byggbranschen).
Rådgivning för byggbranschen: Ger råd om hur man kan förbättra arbetsförhållandena och utveckla arbetarskyddsverksamheten inom byggbranschen. Ger råd om säkerheten av arbetsmiljön och arbetsmetoder. Anmälningar av olycksfall i arbetet inom byggbranschen.
Rådgivning för välmående i arbetet: Svarar på frågor om välmående i arbetet (psykosocial belastning, trakasserier och osakligt bemötande och diskriminering i arbetet).
(Källa: Regionförvaltningsverket)