Nordiska barn- och ungdomskommittén är det rådgivande och koordinerande organet i barn- och ungdomsfrågor i Nordiska ministerrådet. Till uppgifterna hör att samla och sprida kunskap om de ungas levnadsvillkor i Norden och att arbeta för att ett barnrätts- och ungdomsperspektiv integreras i Nordiska ministerrådet.
Det åländska, men även färöiska och grönländska deltagandet, har blivit möjligt efter en stadgeändring i somras, berättar Kristin Mattsson, specialsakkunnig i jämställdhet vid landskapsregeringen, i ett pressmeddelande.
Alla 16 år fyllda ungdomar på Åland hade möjlighet att lämna in en ansökan till Ålands ungdomsförbund, och nu har alltså två representanter utsetts. Samuel Dreyer blir ordinarie medlem och Moa Hollsten suppleant.
Stort engagemang
Sextonåriga Samuel Dreyer kommer från Kumlinge men bor i dag i Mariehamn där han studerar vid Ålands lyceum. Han är redan aktiv i Skunk, Rädda barnen och Bärkrafts ungdomsråd på Åland.
– Det var flera olika personer som tipsade mig om att NordBuk sökte åländska representanter och jag tyckte det lät intressant, säger han till Ålandstidningen.
I NordBuk får ungdomarna en chans att fördjupa sig i och arbeta med de områden de är mest intresserade av. För Samuel Dreyers del handlar det i första hand om miljö- och klimatfrågor.
– Vi har hittills haft ett möte online och i vår ska vi träffas i Stockholm eller Köpenhamn, säger han.
Moa Hollsten bor i Nederländerna där hon studerar internationella relationer. Tidigare har hon varit ungdomsrepresentant i den parlamentariska Östersjökonferensens (BSPC) ungdomsråd.