Landskapsregeringen (LR) har med omedelbar verkan sagt upp samtliga trafikavtal i skärgårdstrafiken med EW Finland och Nordic Jetline. Det meddelades under en blixtinkallad presskonferens på måndagen. Infrastrukturminister Camilla Gunell berättar att de två rederierna, som hör till samma bolagsgrupp, i fredags meddelande att de inte längre kan fullgöra sina förpliktelser i avtalen.
– Det betyder att vi ensidigt kan säga upp avtalen. Det är force majeure och juridiskt korrekt att göra och nu sätter vi all vår kraft på att upprätthålla en stabil skärgårdstrafik.
Det innebär i praktiken att de båda bolagen lämnar den åländska skärgården redan i dag, tisdag. LR har under helgen förhandlat med Ansgar som tillfälligt tar över trafiken.
– Övergången sker direkt, säger Fredrik Pettersson, infrastrukturchef.
Camilla Gunell säger att EW Finlands och Nordic Jetlines oförmåga att fullfölja sin förpliktelser handlar om ekonomiska åtaganden gentemot myndigheter, leverantörer och personal.
Har bolagen några skulder till LR?
– Det tittar vi på som bäst. Vi har både pengar som är på väg ut och vissa saker som ännu är oreglerade men det som finns är i måttlig mängd.
Enligt de nu avslutade trafikavtalen har entreprenören skyldighet att hjälpa beställaren överföra förpliktelser till en ny entreprenör. Det gäller även kostnader som uppstår i samband med överföringen. Till den delen har finansminister Mats Perämaa (Lib) involverats.
– När sådant här sker behövs pengar men vi är av uppfattningen att de avtal som finns ger oss tillgång till vissa garantipengar som kan användas för precis en sådan här situation, alltså när det uppstår merkostnader i samband med en övergång, säger han.
Nya möjligheter
Trion konstaterar att det finns en hel del positivt med den uppkomna situationen.
– Ålänningarna har inte varit nöjda med den här trafiken. Det har funnits ett stort missnöje och när vi nu får in en ny entreprenör kan vi jobba på ett helt annat kvalitetsmässigt sätt. Så här långt har alla varit väldigt positiva och helt plötsligt känner vi stor framtidstro, säger Fredrik Pettersson.
Är den situation som nu uppstått är ett resultat av den politik som tidigare LR fört?
– Ni får dra era egna slutsatser men vi hade nog inte befunnit oss här om andra beslut hade fattats. När jag och Fredrik kom in på infrastrukturavdelningen kunde vi ganska snabbt konstatera att skärgårdstrafiken på många sätt befinner sig i en sårbar situation, säger Camilla Gunell.
Mats Perämaa säger att tider av förändring också innebär möjligheter.
– Blickar man tillbaka på det som gjorts kan det vara så att man fokuserat för mycket på priset i de upphandlingar som gjorts. Kvaliteten har fått stå i skymundan och det billigaste är kanske inte alla gånger det bästa.
Påskyndar planer
Enligt trafikavtalen kan LR använda sig av en tillfällig entreprenör i högst sex månader. Camilla Gunell säger att ramavtal innehållande full kostnadstäckning med en viss marginal tagits fram.
– Vi måste räkna mer på det för varje linje innan vi vet vad det kostar. Vi kommer att redogöra för det om några dagar, men vi är medvetna om att det högst troligen blir något dyrare än de avtal vi haft.
I och med de uppsagda avtalen har LR också skaffat sig rent bord för att hitta en ny och mera långsiktig lösning.
– Vi söker aktivt en modell som tryggar skärgårdstrafiken på sikt och det här påskyndar våra möjligheter att göra det.
Kan planerna på en bolagisering av skärgårdstrafiken nu ta vid mera aktivt?
– Absolut. Allt hänger ihop men det är fortfarande under arbete.