Anders och Stefan (som egentligen heter något annat) kontaktade Alternativ till våld efter problem i sina relationer. Anders kom till insikt när hans familj lämnade honom.
– Jag kände en total tomhet och insåg att jag hade ett allvarligt problem, säger han.
Våldet tog sig såväl fysiska som psykiska och materiella uttryck. Det drabbade inte bara hans partner, utan vem som helst. Också barnen bevittnade våldet.
– Inom familjen uppstod spänningar lätt; utanför hemmet riktade jag mig mot alla som jag ansåg vara ett problem.
Eftersom han alltid levt i en våldsam miljö var det ett sätt att leva; han blev omedvetet likadan. Konsekvenserna har varit förödande både för honom själv och hans relationer.
– Dessa beteenden ledde till separation från partner och familj, juridiska problem och förlusten av vårdnaden om mina barn. Den svåraste delen av min behandling med ATV var att hantera dessa tunga konsekvenser.
Även Stefan har levt med våld hela livet.
– Eftersom jag växte upp i en miljö där våld var normalt antog jag omedvetet samma beteendemönster, vilket visade sig verbalt, materiellt och psykiskt.
Också Stefans våldsamhet ledde till en separation och det var hans före detta partner, mamman till hans barn, som tvingade honom att söka hjälp. Han säger att han alltid varit arg och irriterad på folk, men det var först när han flyttade ihop med sin partner som våldet visade sig på riktigt. Det var främst partnern som utsattes, men också kollegor. När barnet var sex månader separerade han och mamman.
Bättre relationer
Anders och Stefan befinner sig i dag i den så kallade underhållsfasen av ATV-behandlingen, vilket innebär att de delar med sig av sina erfarenheter till nya deltagare. De säger att behandlingen hjälpt dem att bli medvetna om sina problem och att hitta alternativ till våldet.
Vad har varit mest utmanande med behandlingen?
– Behandlingen innefattar flera faser: man börjar med att erkänna att man har ett problem, analyserar orsakerna, hanterar de konsekvenser problemet har orsakat, såsom förlusten av vårdnad över barn, separation från partner eller problem med myndigheter. Sedan fortsätter man att söka lösningar för att förebygga ytterligare incidenter, acceptera förändringar i sitt liv, sträva efter att bli accepterad av andra och visa att man har förändrats, och till sist anta ett nytt tänkesätt. Den svåraste delen för mig har varit att hantera alla konsekvenser av mitt beteende, säger Anders.
Han lever nu åter tillsammans med den partner han utsatte för våld och säger att de har en helt annan relation i dag.
– Vi skämtar, skrattar, lyssnar på varandra och ger varandra råd. Jag tror att jag har blivit förlåten.
Även Stefan har fått en bättre relation till sitt barns mamma. De är inte tillsammans men för barnets skull kan de umgås och diskutera på ett lugnt sätt.
Behöver ni fortsätta jobba med de här frågorna? Eller är ni helt ”fria” från våldet?
– Det är svårt att säga om någon någonsin kan bli helt ”fri” från våld. I dag har jag definitivt förändrat mitt tänkesätt: jag reagerar inte längre våldsamt, är mycket uppmärksam och framför allt tacklar jag livet på ett annat sätt efter att ha radikalt förändrat mitt sätt att tänka. Det betyder inte att jag aldrig blir arg eller att jag inte borde bli det; ilska är en del av det mänskliga tillståndet. Dock är det avgörande att känna igen och respektera de gränser som inte bör överskridas för att undvika våldsamt beteende, säger Anders.
– Arg kommer man väl kanske alltid bli och det får man, men det beror ju på hur man reagerar och beter sig. Jag kommer nog alltid behöva jobba med mig själv på ett eller annat sätt, men det har absolut ändrat mitt sätt att tänka, säger Stefan.
Dyrköpta misstag
Anders och Stefan hoppas att deras berättelser kan tjäna både som varning och inspiration till andra våldsutövande män.
– Det är inte skamligt att erkänna att man har ett problem och att söka hjälp är det första steget mot läkning och förändring. Alla misstag kostar, ibland ett högt pris, men varför inte ge sig själv en chans så att man i framtiden kan undvika att fortsätta göra misstag och därmed undvika ytterligare kostnader? Jag är glad och lycklig över det val jag har gjort och hoppas att det kan tjäna som ett exempel för andra. Om min berättelse kan hjälpa även en enda person att sluta vara våldsam, betyder det att jag har varit till nytta för många människor. Bakom våldet från en enskild individ gömmer sig många oskyldiga offer, säger Anders.
Fotnot: Intervjun med Anders och Stefan gjordes via mejl. Ålandstidningen har inte haft direktkontakt med männen, utan svaren har förmedlats av Crister Eriksson efter att Ålandstidningen skickat frågor.