Alternativ till våld (ATV) utvecklades i Norge och startade på Åland för 20 år sedan. Crister Eriksson har varit med sedan starten. Under åren har han mött 85 män, varav ett 30-tal slutfört behandlingen.
Männen kommer till ATV av egen fri vilja. De kan ha ställts inför ett ultimatum av sin partner eller insett att en förändring är nödvändig. Crister Eriksson upplever att männen uppriktigt vill göra något åt situationen, även om viljan att förändra sig själv inte är lika självklar.
Innan de får komma med i gruppen hålls individuella samtal.
– Det är viktigt att motivera dem att komma första gången, den är alltid värst.
Är männen ärliga eller förskönar de?
– Det är klart att de förskönar i början. Men vi avtalar om att vi får kontakta deras partners i början och i slutet. Det är viktigt att vi också får hennes version, och så kan vi följa upp när de är klara. Ofta upplever mannen att han kommit mycket längre än vad kvinnan tycker.
Enligt statistik från Norge slutar 80 procent av de som genomgår behandlingen med sina våldshandlingar. Det som gör ATV så framgångsrikt, enligt Crister Eriksson, är att man initialt fokuserar på våldshandlingarna och ansvarsfrågan, i stället för uppväxt, bakgrund och mental hälsa.
Psykiskt våld svårast
Män som utövar våld kommer från hela samhället. Ofta har de själva blivit utsatta eller bevittnat våld under sin uppväxt. Missbruksproblem är ingen gemensam nämnare, men det finns ett samband mellan våldsproblematik och psykisk ohälsa. De flesta som uppsöker ATV är 35-45 år och har familj och jobb.
Ofta finns flera typer av våld med i beteendet. En man som utövar fysiskt våld är också våldsam psykiskt och materiellt, till exempel. När behandlingen inleds ska våldet upphöra.
Enklast är att behandla det fysiska våldet – männen förstår att det är fel – medan det är svårare att förstå var gränsen för det psykiska våldet går. Vid psykiska våldshandlingar försvarar sig männen också alltid med att de provocerats.
– Och här får vi nöta på. Vi säger att du är här för din egen skull, partnern får lösa sin problematik.
Vet männen att de gör fel?
– Det tror jag nog, och det kommer ofta efteråt. När de är mitt i det är det som en explosion, de har laddat upp och så krävs det bara lite för att de ska explodera. Om vi tänker på fysiskt våld är det många som vet var gränsen går och hur långt de kan skada. Så det är klart att det är medvetna och kontrollerade handlingar.
Hur är det för dig att möta män som betett sig så illa?
– Man brukar säga ”älska syndaren men hata synden”, och det är vår roll. Det här är helt vanliga trevliga män. Visst kan man ibland ha svårt att förstå vissa av männens våldsbeteenden och hur det är möjligt att upprepa våldet mot sin partner. Men vi har vår egen handledning, ifall det är svårare saker kan vi ta upp det där.
Vad vill du säga till de män som ännu inte kontaktat ATV?
– Var modig. Första gången kan vara väldigt jobbig, men det är på något sätt förlösande. Man ska inte tveka, det blir inte bättre av att vänta. Man får hjälp.