Vad har hänt under helgen som har fått dig att fatta det här beslutet?
– Ingenting speciellt har hänt under helgen. Det här är ett beslut som har mognat fram under en tid. Jag har noterat att styrelsemedlemmarna har ganska olika åsikter om mitt vara eller icke vara som ordförande.
Partiet hade före helgen ett planerat styrelsemöte inbokat på torsdag.
– Jag förstod att jag måste agera lite snabbare än vad jag tänkt från början. Det hade varit olyckligt om styrelsen hade sammanträtt och det hade funnits olika åsikter. Jag var rädd att det hade kunnat skapa en splittring och en polarisering i styrelsen. Det hade varit olycklig både för partiet och för Åland.
Fanns det starka åsikter åt olika håll?
– Ja, så har jag uppfattat det, både av det som har framgått i media och av dem som har varit i kontakt med mig.
Så beslutet har vuxit fram?
– Ja. Jag har varit i politiken ganska länge och även i den politiska hetluften. Jag tycker att jag ändå har en förmåga att ta ett steg tillbaka och analysera situationer. Och jag har har pratat med många för att se hur de ser på situationen.
Vilka är, enligt dig, orsakerna till att du måste stiga av?
– Jag tror att det är två orsaker. För det första är skadeståndet för elhybridfärjan svårsmält för alla och envar, inklusive mig själv. Det finns ett behov av att hitta en syndabock och då är det naturligt att söka högst upp i ledet.
– Den andra orsaken är vissa olyckliga uttalanden av mig. Jag hade inte förberett mig tillräckligt väl och inte läst in mig på dokumentationen.
”En extra svår situation”
Hur känns det för dig att ha fattat beslutet att avgå?
– Jag tycker att jag har fattat ett genomtänkt och förnuftigt beslut och jag tror att det är det bästa både för partiet och för Åland.
Känner du dig orättvist behandlad?
– Jag är mer förundrad över de oförutsägbara vägar som ibland finns inom politiken. Det har varit en extra svår situation i och med att jag var lantråd när beslutet om att häva avtalet fattades, partiordförande när vi skulle hantera det här och nu sitter på talmansposten.
– Jag borde inte ha åtagit mig ordförandeskapet för Centern i höstas. Det går inte att kombinera med talmanskapet, oberoende av om det är turbulent eller inte.
Borde andra personer också ta ett konkret ansvar för elhybridskadeståndet?
– Det här elhybridskadeståndet är väldigt svårgripbart. Det är ganska många år sedan den här historien inleddes, men det är svårgripbart också. Det är klart, att med facit i hand är vi alla bedrövade. Men ingen trodde att det skulle bli ett skadestånd i den här klassen. Vi hade också en utredning från Ernst & Young och där var det helt andra siffror. Men vis av erfarenheten får du titta på det själv.
Har du hunnit få några reaktioner efter ditt besked att du avgår?
– Ja, väldigt mycket reaktioner.
Vad är det för reaktioner?
– Mycket support.
Två vice ordföranden
Veronica Thörnroos har varit Centerns ordförande i två omgångar. Först åren 2007–2010 och därefter från 2017 till nu.
Vem tar över nu?
– Vi har två vice ordförande i vårt parti om ordföranden är indisponibel på något sätt eller, som nu, avgår. De leder partiet vidare.
Så Annika Hambrudd i första hand?
– Ja, så ser vår uppställning ut, med Jesper Josefsson som andra vice ordförande. Hur de lägger upp det mellan sig vet jag inte.
Vad behöver ske inom Centern nu?
– Jag tror att man behöver sätta sig ner, resonera om det hela och bestämma att vi tillsammans jobbar vidare för Ålands bästa. När du kör bil är backspegeln betydligt mindre än framrutan. Det är för att man ska titta framåt och förstås ta lärdom av det inträffade.
Och du sitter kvar som talman?
– Det blir en senare fråga. Nu jobbar vi med skadeståndet. Sedan får vi diskutera talmansposten.