Efter det historiska svaga börsåret 2022 redovisade Ömsen för ett år sedan sitt sämsta resultat någonsin. Med blodröda siffror i placeringsportföljen, som normalt brukar kompensera för underskottet i försäkringsaffären, uppgick underskottet till hela 16 miljoner euro.
I ljuset av det är det en kraftig resultatförbättring som redovisas när Ömsen på torsdagen publicerar sin preliminära resultatrapport för 2023. Såväl placeringsaffären som försäkringsaffären visar förbättringar och före utjämningsbeloppet uppgår resultatet till 300.000 euro. På sista raden landar siffran på -2,6 miljoner euro.
– Det är en väsentlig resultatförbättring men 2022 var också ett exceptionellt svagt år. Allt annat än bättre än det hade varit konstigt, säger Thomas Lundberg.
Bättre nivåer
Med en placeringsportfölj i storleksklassen 200 miljoner euro brukar Ömsens resultat gå hand i hand med utvecklingen på börsen. Till den delen konstaterar Thomas Lundberg att 2023 var ett mer normalt år, till skillnad från 2021 och 2022. Placeringsverksamhetens resultat uppgick till 2,8 miljoner euro, att jämföra med -7,4 miljoner euro 2022. I det ingår nedskrivningar på tre miljoner euro av onoterade innehav.
Det var dock inte tillräckligt för att kompensera för det kroniska underskottet i försäkringsverksamheten, som före utjämningsbeloppet uppgick till -2,5 miljoner euro. Det kan jämföras med -7,4 miljoner euro 2022. Skadekvoten, alltså förhållandet mellan ersättningskostnaderna och premieintäkterna landade på 72,6 procent, vilket är betydligt bättre än såväl 2021 som 2022 då den låg omkring 90 procent.
– Det är nivåer som är mycket mer representativa. Vi ska ligga mellan 70 och 75 procent.
Ny strategi
Även resultatet från försäkringsverksamheten brukar kunna kasta från ett år till ett annat eftersom skador sällan inträffar med någon regelbundenhet. Enligt Thomas Lundberg är det dock inte förklaringen den här gången.
– En skadekvot på 90 procent skulle man kunna motivera med enskilda storskador, som 2019 med Alfrida, men några sådana hade vi varken 2021 eller 2022.
Till den delen var 2023 också ett ganska normalt år. Förklaringar ligger i stället i att Ömsen sedan lite mer än ett år tillbaka börjat ta mindre risker på återförsäkringsmarknaden.
– Ömsen har historiskt varit med och tagit kontrakt på återförsäkringsmarknaden när andra försäkringsbolag sålt ut sina risker. Man erhåller förstås premier för det men under de senaste åren har den affären varit kraftigt negativ. 2022 bestämde vi oss för att inte längre jobba med mottagen återförsäkring, och det har hjälpt upp skaderesultatet väldigt mycket.
Växer i Sverige
Det betyder i praktiken också att Ömsens risker i högre utsträckning numera är koncentrerade till de egna försäkringarna på den åländska och den svenska marknaden. Premieintäkterna växte med 100.000 euro under 2023.
– Att de inte ökade mer har att göra med att kronkursen var så svag 2023 jämfört med 2022. I svenska kronor växte vi egentligen ganska mycket.
Ett annat område som Thomas Lundberg prioriterat sedan han tillträdde 2022 är driftskostnaderna.
– Vi har haft allt för höga driftskostnader tidigare men för första gången på tre år kommer vi nu ner. Kostnaderna har minskat med lite mer än en miljon euro och planen för 2024 är att få ner dem ytterligare lite.
Driftskostnadskvoten uppgick 2023 till 38,8 procent, jämfört med 48,2 procent 2022. Tillsammans med skadekvoten utgör den kanske det viktigaste nyckeltalet för försäkringsverksamheten, nämligen totalkostnadskvoten som landade på 111,4 procent.
– Är den över 100 procent är försäkringsaffären inte lönsam, och en del i det nya strategiarbetet är att vi faktiskt bestämt oss för att över tid komma ner till den nivån.
10 miljoner euro
Innan man når dit finns emellertid en hel del arbete att göra, och Thomas Lundberg konstaterar att alternativen är flera men att bara ett egentligen är aktuellt.
– Du kan höja priset på dina försäkringar, men det vill vi inte göra. Du kan införa strängare villkor som gör att du inte behöver ersätta lika många skador, men det vill vi inte heller göra. Det vi kan jobba med är egentligen att driva företaget så effektivt som möjligt.
Till den delen har arbetet med till exempel digitalisering och automation redan påbörjats, och kommer att fortsätta. Samtidigt vill Ömsen växa på den svenska marknaden genom dotterbolaget Ålands Försäkringar. I dag kommer ungefär en tredjedel av premieintäkterna från den svenska marknaden.
– Vi skulle inte ha något emot att dubbla den svenska affären från tio miljoner euro till 20 miljoner euro. Vi vill att premierna ska växa utan att kostnaderna gör det, och det är på den svenska marknaden det måste hända eftersom Åland har sina begränsningar.
Flera samarbeten
Tillväxten på den svenska marknaden ska framför allt ske genom olika samarbeten. Ett sådant samarbete har man nyligen inlett med bolaget DelaMera som är en tjänst där privatpersoner kan hyra, sälja, låna eller skänka objekt i slutna grupper.
– Försäkringar säljs ju i dag ofta tillsammans med någonting annat, och det är den typen av samarbeten vi är ute efter. Du kommer inte att se oss konkurrera med IF eller Trygg-Hansa utan vår distribution kommer att ske mycket mer integrerat med andra tjänster och produkter.
Under 2023 erbjöd Ömsen också en ersättande sjukkostnadsförsäkring till svenskspråkiga kunder hos Aktia som meddelats om upphörande av sin sjukkostnadsförsäkring. I och med det har fler än 3.000 nya kunder anslutit till Ömsen sedan i fjol.
En annan nyhet är att Ömsen sedan förra veckan också erbjuder lagstadgad olycksfallsförsäkring och sjukkostnadsförsäkring till företagare i Finland. Även det görs genom dotterbolaget Ålands Försäkringar som skrivit ett samarbetsavtal med bolaget Finlands företagarskydd Ab, som ägs av Aktia Livförsäkring och Veritas Pensionsförsäkring.
Blir det någon tilldelning till Ömsenkontot i år?
– Beslutet fattas enligt vår årsplan inom mars. Så det är inte taget för 2024 ännu. Däremot kan jag bekräfta att det finns så mycket allokerade medel från tidigare års resultat så att det inte finns några hinder för bolaget att fatta samma beslut nu som tidigare, säger Thomas Lundberg.
Ömsen sresultat 2023
(miljoner euro)
2023, 2022
Premieintäkter 30,6, 29,7
Utbetalda ersättningar -22,1, -22,7
Driftskostnader -8,5, -9,6
Försäkringstekniskt bidrag innan utj.bel -2,5, -7,4
Försäkringstekniskt bidrag -5,3 ,-8,1
Placeringsverksamhetens bidrag 2,8, -7,1
Resultat före skatt och utj.bel 0,3, -14,7
Räkenskapsperiodens resultat -2,6, -16,1