Oron för var personer med rörelsehinder, eller som av andra orsaker inte kan komma upp för en trappa, ska kunna vistas ombord på flakfärjan lyftes redan när det stod klart att Mergus hade beställts. Då intygade infrastrukturminister Christian Wikström (Ob) att frågan skulle lösas.
– Vi har ställt krav på att det ska finnas utrymme för funktionsnedsatta personer. Exakt hur det ser ut kan jag inte gå in på innan vi tecknat avtal, sade han till Ålandstidningen i mars i år.
I slutet av mars när avtalet var signerat uppgavs att färjan ska ha en tillbyggnad på däck med minst fyra sittplatser för personer med funktionsnedsättning.
Nu visar det sig att lösningen är en container som är placerad på däck.
– Det är en modul, eller om man vill kalla det container, som det finns en invalidtoalett i. Det är ett inrett rum med fönster som man kan sitta i, en salong, säger Sten Schauman, upphandlare på landskapet.
På Facebook cirkulerar en bild av containern ombord på Mergus däck. Bilden har rört upp känslor.
”Det blir som boskapsfrakt”, ”Det är inte människovärdigt”, ”Hoppas verkligen att det är ett dumt skämt”, är några av kommentarerna till bilden.
En som reagerat är Jaana Pettersson som bor på Brändö och är rörelsehindrad. Nu under hösten blir hon färdig erfarenhetsexpert för Invalidförbundet.
– Redan när ritningarna av Mergus kom såg det skamligt ut. Hur kan man ens tänka att en container kan vara en lösning. Och det gäller inte bara om man har rollator eller rullstol, det kan vara gamla människor eller mammor eller vad som helst. När jag hörde att det är en container – det kan inte hända år 2023, det är skamligt. Man sätter inte ens djur på det här viset.
Hon frågar sig också hur varmt det blir i containern på sommaren, eller kallt på vintern. Och hur mycket det låter där inne.
Särbehandling
Funktionsrätt Åland* har lyft frågan om en lösning flera gånger, ända sedan det stod klart att färjan inte var handikappanpassad.
– Men från ministerns sida tyckte man att vi var för snabba, att vi skulle vänta tills vi sett lösningen, säger Karl Wahlman, Funktionsrätt Ålands verksamhetsledare.
Han fortsätter:
– Och det stämmer ju, vi har inte sett hur det blev. Men stämmer det att det är så här så kan vi inte acceptera det. Vi vill att personer med funktionsnedsättning ska ha samma samhällsservice som alla andra. Att använda sig av en container på det här sättet är en särbehandling.
Även om det finns fönster och toalett?
– Utseendet kan kanske i sig inte kan tolkas som diskriminering, men det är särbehandling, de som hänvisas dit sätts i en annan position jämfört med andra.
Ålands handikappförbund ska nu besöka färjan och inspektera lösningen.
– Vi behöver se och göra en bedömning av det här. Vi har tryckt på för att få en bra lösning men ministern hade ett annat perspektiv på det hela. Nu får vi försöka igen. Om det är så här gravt då får vi föra processen vidare.
*I en tidigare version stod det Handikappförbundet på Åland, Handikappförbundet har dock bytt namn till Funktionsrätt Åland, därför är den här artikeln uppdaterad.