Kommunstyrelsens förslag, som nu går vidare till kommunfullmäktige för beslut, ger ett resultat på minus 1,75 miljoner euro nästa år.
– Det är inte bra. Det är ett för stort underskott. Men vi har strategin att inte vidta panikåtgärder. Vi försöker åtgärda det långsiktigt i stället. Men det är en stor utmaning, säger Jörgen Strand.
Hot mot ekonomin
Kommundirektör Christian Dreyer skriver ändå i sin översikt att läget inför 2022 är något bättre än föregående år. I Jomala ökar invånarnas sammanlagda löneinkomster, trots den pågående pandemin. Det gör de inte i Åland som helhet. Samfundsskatten har också varit stabil.
Det största hotet för ekonomin är att kommunen inte kan bestämma över halva sin kostnadsmassa, det vill säga kostnaderna för tjänster som köps av andra kommuner eller som produceras av kommunalförbund.
Christian Dreyer skriver att ytterligare försök måste göras för att få gehör för Jomalas linje i kommunalförbunden. Kommunen bör också se över vilka samarbeten som kan avvecklas för att minska beroendet av andra.
Vad har ni tänkt göra i den här frågan?
– Vi har tagit ett initiativ och skrivit till landskapsregeringen om att det behövs en lagändring som ändrar hur man fastställer grundavtalen i kommunalförbunden. I dagsläget är man fastlåst i grundavtalen, vilka vi vill ska fastställas utgående från ägarandel och finansiering, säger Jörgen Strand.
– Vi vill hitta nya effektivare sätt att driva verksamheterna men måste då få inflytande i förhållande till vad vi betalar, säger han.
Sommaraktiviteter
Driftskostnaderna beräknas öka med närmare 1,1 miljoner euro eller 4,60 procent jämfört med budgeten för 2021. Ökningen på utgiftssidan beror främst på ökade behov inom socialvård och skola.
– Det beror bland annat på Kommunernas socialtjänst, säger Jörgen Strand.
Angående driften nämner han även en förändring som innebär att bidrag ska betalas ut till fler idrottsföreningar. Detta eftersom Gymnastics Åland är på väg att etablera sig i kommunen.
– Det blir en rätt stor kostnad för Jomala. Men det är viktigt att det blir en likabehandling i förhållande till andra föreningar i kommunen.
Bland kommunfullmäktiges uppdrag till styrelsen och förvaltningarna finns bland annat att se över möjligheten att ordna sommaraktiviteter där ungdomar anställs för att sysselsätta barn, samt att göra en plan för solcellsanläggningar till daghemmen.
Nytt daghem
Investeringsbudgeten är på drygt 4,1 miljoner euro. Den överlägset största investeringen är det nya daghemmet i Möckelö strand. Tre miljoner euro ska lånas för det nästa år.
– Sedan planeras en om- och tillbyggnad av Vikingaåsens skola. Och så är det avloppsfrågor som måste lösas. Det är de stora sakerna, säger Jörgen Strand.
Andra exempel på föreslagna investeringar 2022 är 80.000 euro för två ersättande tjänstebilar till hemvården, 50.000 euro för en ny servicebil för fastighetsskötseln, 10.000 euro för sex fotbollsmål med nät, två pingisbord med nät och två tävlingsgodkända innebandymål med nät samt 12.000 euro för två nya omklädningsrum vid de allmänna badstränderna.
Inför 2023 föreslås bland annat 350.000 euro för att anlägga en ny konstgräsmatta på Vikingavallen. 2024 ska Jomala byta ut sin räddningsbil, för vilket 412.500 euro äskas.
Budgetförslaget bygger på en inkomstskattesats om 16,50 procent och en oförändrad allmän fastighetsskatt om 0,30 procent samt bibehållen nivå på övriga fastighetsskatter.
Jomalas budgetförslag 2022
Verksamhetens intäkter: 3,33 miljoner euro.
Verksamhetens kostnader: -28,2 miljoner euro.
Skatteinkomster: 20,1 miljoner euro.
Investeringar: 4,18 miljoner euro.
Årsbidrag: -28.000 euro
Resultat: -1,75 miljoner euro.