Inkommande måndag tar Jomalas kommunstyrelse upp ett medborgarinitiativ om en folkomröstning gällande utträde ur Avfallsmyndigheten Ålands miljöservice (Mise) – i måndags arrangerade kommunen därför ett öppet möte med avsikt att svara på Jomalabornas frågor kring ärendet.
Att Mise och dess verksamhet engagerar och väcker känslor är tydligt, det visar närmare 400 Jomalabor underskrifter om att lämna Mise, men endast ett 30-tal personer hade sökt sig till Kyrkby högstadieskolas auditorium där kommundirektör Christian Dreyer inledde medborgardialogen. Han började mötet genom att gå igenom Mises funktion och uppbyggnad samt förutsättningarna för ett eventuellt utträde.
– Vårt huvudsyfte i dag är inte att prata om huruvida Mise är bra eller dåligt, även om jag vet att det finns många åsikter, sade han.
Men det var ändå precis det som dryftades mest när ordet blev fritt efter informationen från kommunen – de närvarande lyfte fram dåligt fungerande tömningsintervall, kärlstorlekar och känslan av att inte ha någon valfrihet.
Christian Dreyer förklarade att Jomala på en politisk nivå, i likhet med övriga medlemskommuner, har godkänt ett grundavtal som är bindande.
– Då går det inte riktigt att bara säga att vi inte gillar avtalet – det gäller tills det ändras. Och för att ändra avtalet måste en majoritet av medlemskommunerna vara överens om att man vill ändra det.
Utträde innebär
miljonkostnad
Christian Dreyer förklarade att ett utträde per den 31 december i år, för Jomalas del, skulle medföra en prislapp om cirka 2,7 miljoner euro – plus kostnaderna för att upprätta ett eget avfallssystem, ta över myndighetsövervakningen samt upphandla avfallstransporter.
Kostnaden för ett utträde sjunker årligen och väntar Jomala tills slutet av 2026 har priset hunnit sjunka till cirka 700.000 euro.
– Meddelar vi Mise nu om att vi i framtiden vill gå ur, kan de ta hänsyn till detta och sluta upphandla för Jomalas del för perioden efter det, sade kommundirektören.
Efter Christian Dreyers information var ordet fritt och de allra flesta synpunkter som lyftes handlade om kärlen och storleken på de olika facken, om dåligt genomförda upphandlingar, om nivån på avgifterna, om Proans bristande ansvarstagande och om tömningsintervallen – Bristerna är många och kommunen gör inget för att göra det bättre för Jomalaborna, verkade man ense om.
– Som det är nu betalar ett hushåll med en person lika mycket för sophämtningen som en familj på fem personer, menade en av mötesdeltagarna.
Kommundirektören höll med och menade att det kommer sig av en misslyckad upphandling.
Känslorna gick stundtals varma och Christian Dreyer fick förklara att hans roll på mötet inte handlade om att försvara Mises system.
– Jag är här för att förklara varför jag anser det vara oekonomiskt att gå ur Mise i det här skedet.
Medborgarinitiativet om en folkomröstning förs till fullmäktige för beslut den 22 mars.