Leo Löthmans forskningsprojekt initierades av Regnbågsfyren som fått pengar ur Hilma och Gustaf Erikssons minnesfond.
– De kontaktade mig med frågan om jag ville forska i och skriva en rapport om HBTQ-sjömäns erfarenheter. Jag tyckte genast att det lät mycket intressant, säger han.
Han upptäckte snart att det inte fanns speciellt mycket skrivet i ämnen, åtminstone inte i den åländska sjöfartshistorien.
Bekant med många åländska sjömän frågade Leo Löthman runt men fick mest allmänna reflektioner, inga berättelser om personliga erfarenheter.
– Livet ombord skiljde sig ju förr från många andra arbetsplatser eftersom man levde så tätt ihop, som en familj. Nu för tiden har man egen hytt, men förr bodde man flera tillsammans. Då är det svårt att ha hemligheter för varandra.
Talades inte om
Rent statistiskt tyder det mesta på att andelen HBTQ-personer ombord var lika stor som i övriga samhället. Men det var inget som det talades om.
– Sjömanslivet var ju en utpräglat manlig miljö, men stundom rå och rak jargong. Men samtidigt tycks det ha funnit en tolerans för olika sorters människor. Kanske beroende på att man bodde så tätt ihop, säger Leo Löthman.
Bild
Olika rederier var kända för olika sorters arbetskulturer, och lockade olika sorters sjömän.
– Jag har läst en svensk rapport som handlade om Svenska Amerikalinjen. Den var tydligen känt för sin toleranta arbetskultur och lockade många homosexuella.
Han berättar att norska rederier var kända för att vara mer HBTQ-toleranta än finska och åländska.
– Jag är nyfiken på skillnaden mellan olika sjöfartskulturer och vad som präglade den åländska.
Vill ha kontakt
För att ta reda på mer vill Leo Löthman nu gärna komma i kontakt med människor med egna erfarenheter av att jobba till sjöss som HBTQ-person. Såväl ålänningar som utifrån kommande.
– Den som vill får så klart vara anonym. Jag för inga namn eller berättelser vidare mot någons vilja. Jag tar gärna även del av andrahandsuppgifter.
Det hela kommer att i första hand kokas ned i en rapport till Regnbågsfyren. Men Leo Löthman planerar även att samla berättelserna i en dokumentär bok.
– Jag har föreslagit det för mitt förlag som är intresserat.
Den som vill kontakta Leo Löthman med HBTQ-berättelser kan skicka ett e-postmeddelande. Adressen är: leo.lothman@aland.net.