Under tisdagen anordnar Paf Åland Tech Meetup. Tanken är att bringa samman tech-entusiaster, företag och studerande på den åländska Grit:lab-utbildningen. Ett av de olika momenten under programmet är föreläsningar. Karin Künnapas och Dav Hojt, båda från Estland, kommer att hålla i en varsin sådan.
Karin Künnapas är skolchef för kood/Jõhvi i Estland, en systerskola till åländska Grit:lab. Under sin föreläsning ska hon berätta om Estlands framgångsrecept när det kommer till vågen av nystartade teknikföretag. Precis som Grit:lab bygger kood/Jõhvi på att eleverna jobbar utan lektioner eller lärare, och i stället tilldelas problem och uppgifter som de lär sig att lösa på egen hand.
– I Estland sker det en väldigt nyttig växelverkan mellan företagen och vår skola. De sponsrar oss såpass att vi inte behöver stöd från staten. Sedan får våra elever insyn i deras verksamhet under skolgången och kan på så vis enkelt göra övergången till arbetslivet när de slutat, förklarar Karin Künnapas.
Denna princip om företag som samarbetar med utbildningen är något som Grit:lab strävar efter att efterlikna. 13 olika företag är redan i partnerskap med utbildningen och målet är att Grit:labs studerande ska bidra till en växande åländsk tech-sektor i framtiden.
Ett annorlunda sätt att lära sig
Dav Hojt har stor erfarenhet när det kommer till kollektivt lärande, som är en princip nämnda skolor jobbar efter. Han är chef för produkt och innehåll på 01Edu, de som skapat systemet Grit:lab använder sig av. Grunden till arbetet kommer från hans fascination med egenskapen att själv kunna lösa problem som man till synes inte borde klara av.
– Det kan nästan verka som magi, men det finns en förklaring. Har man erfarenhet av problemlösning och inte är rädd att ta sig an för en själv okända utmaningar så hittar man en lösning till slut. Det är det vi vill att våra studerande ska kunna göra, säger Dav Hojt.
Tanken bakom det okonventionella lärandesättet är att simulera hur arbetet ser ut för de som ligger i framkant med programmering. Då gäller det att kunna tackla nya utmaningar som det inte stötts på tidigare.
– De lär sig inte bara att koda i de program vi använder, utan lika mycket att tyngdpunkten ligger i att kunna lösa problem själva, i grupp och med olika hjälpmedel, berättar Dav Hojt.
Studerandena på Grit:lab väljer själva sina skoltider. Alla har var sitt kort som de kan använda för att skanna in sig i skolsalen när som helst. När Ålandstidningen besöker salen vid lunchtid på måndagen sitter cirka ett dussin av de drygt sextio eleverna bakom skoldatorerna. En av dem är Wincent Westerback.
– Det är praktiskt att själv välja sina tider. Vi får veta deadlines för uppgifterna långt i förväg vilket underlättar planeringen, särskilt nu på sommaren, säger han och fortsätter:
– En av de saker som hjälpt mig mest är att lära mig om gruppdynamik. När man har arbetat med varandra ett tag hittar man sina roller och då klarar vi av hinder mycket fortare. Det tror jag kommer hjälpa mig med jobb i framtiden.