Ålands landskapsregering har i samarbete med barnombudsmannen vid Ålands ombudsmannamyndighet och Rädda Barnen tagit fram ett material som möjliggör för barn att påverka förslaget till ny läroplan för barnomsorgen. Materialet presenteras på tisdagen av Emilia Walk Johansson som är specialsakkunnig inom barnomsorgsfrågor vid landskapsregeringen, barnombudsman Johanna Fogelström-Duns samt barnhkonventionsansvarig Jonna Varsa vid Rädda Barnen.
Enligt den nya landskapslagen för barnomsorg och grundskola ska barn ges möjlighet att påverka innehållet inom barnomsorgens verksamhet utgående från sin mognadsgrad.
– Vi behöver höra barnen i det här arbetet, säger Emilia Walk Johansson.
Därför uppstod behovet att ta fram ett material som är anpassat för målgruppen. Nu finns ett häfte för personal, ett häfte för barn på daghem och ett för barn på fritidshem.
Rådde Rådjur
Förutom att materialet gör det möjligt att höra barnens åsikter ska det även fungera som ett exempel på hur den kommande läroplanens intentioner om barns delaktighet kan uppfyllas inom verksamheterna.
– Personalen inom barnomsorgen har vart delaktig i processen med att ta fram det här materialet, säger Emilia Walk Johansson.
Det är inte så vanligt att små barn hörs inför samhälleliga beslut, säger Jonna Varsa.
– Vi tänkte att vi ville ha någon typ av figur som kan vara med under hela resan, säger hon.
Man ville ha en figur med Ålandskoppling och valet föll på ett rådjur, närmare bestämt Rådde Rådjur.
– Han har fått i uppdrag att hjälpa de vuxna att ta fram de här reglerna. Han behöver hjälp av de verkliga experterna – barnen. Hur tycker de att världens bästa daghem ska se ut och vad tycker de är viktigt? säger Jonna Varsa.
Som andra remissvar
Materialet till personalen är gjort för att inspirera dem.
– Det ska vara lätt att använda och innehåller färdiga övningar, säger Jonna Varsa.
Personalen kan också anpassa materialet eller bara använda en del av det. Arbetet med att samla in barnens åsikter pågår till den 1 mars.
– Materialet sammanställs och inkluderas i remissen på ett liknande sätt som övriga remissvar, säger Emilia Walk Johansson.
Barnen ska också få återkoppling på hur det går med läroplanen.
Materialet med Rådde Rådjur har utvecklats specifikt för Åland.
– Det här är mycket värdefullt och ett jättefint samarbete mellan den lokala kompetensen, säger Johanna Fogelström-Duns.