Kai Söderlunds förslag baserar sig på fastighetschefen David Janssons beredning i ärendet. David Jansson skriver att konsultuppdraget för renoveringen gjordes i två steg, först genom att det direktupphandlade företaget Projektengagemang Ab gjorde en rapport över renoveringsbehovet, och sedan att Projektengagemang upphandlades på nytt för att ta fram ramhandlingar för en totalentreprenad.
Det är enligt dessa ramhandlingar man nu inte vill att staden går vidare med renoveringen.
Ratar reningsteknik
David Jansson konstaterar att förutsättningarna för konsultuppdraget ändrar under arbetets gång. Ingen personal inom stadens fastighetsavdelning som var med vid valet av konsult och planering av uppdraget finns kvar i organisationen.
Under coronapandemin våren 2020 stängde Mariebad och underhållningsarbeten kunde göras under tiden, vilket gör att rapportens slutsatser inte stämmer överens med verkligheten.
Huvudmomentet i rapporten, som beräknade renoveringskostnaderna till 4,1 miljoner euro, berörde en ny typ av vattenreningsteknik, som baseras på trumfilter. Under 2019 fördjupade sig fastighetsavdelningen i vattenreningstekniker och kunde konstatera att den tekniklösning som konsulten föreslog inte kan ses som branschstandard. Tvärt om var den ifrågasatt av branschorgan, expertis och leverantörer på grund av ”uppenbara tekniska brister” och dessutom starka kopplingar till enskilda leverantörer.
Lämnar konceptet
Fastighetsavdelningen valde därmed att lämna det föreslagna konceptet. I stället väljer man att föreslå en helrenovering av den befintliga trycksandfilteranläggningen, och komplettera med UV-filter.
Nu räknar fastighetsavdelningen i stället med att under de kommande åren fortsätta med systematiskt planerat underhållsarbete.
Ålandstidningen har sökt Kai Söderlund och David Jansson för kommentarer, men de har inte varit tillgängliga.
Detta har hänt
Hösten 2017 gav Mariehamns stad firman Projektengagemang Ab i uppdrag att utreda renoveringsbehoven av Mariebad.
Detta konsultuppdrag upphandlades genom direktupphandling av infrastrukturchefen Kai Söderlund själv och beräknades kosta 137.500 euro.
I maj 2018 var Projektengagemangs slutrapport klar. I den varnar man för haveri och beräknade en kostnad på 4,1 miljoner euro för grundrenoveringen av Mariebad.
Senare beräknades kostnaderna för konsultuppdraget uppgå till 231.000 euro. Gränsvärdet för att en sådan upphandling som gjordes ska vara laglig är 221.000 euro. Däremot var meningarna delade kring om man vid tidpunkten för upphandlingen kunde ha förutsett att värdet skulle komma att överskrida gränsen.
Under år 2018 blev den politiska debatten om Mariebad ytterligare infekterad och storbråken avlöste varandra. I huvudsak handlade de om flertalet återremisser av upphandlingen av Projektengagemang.
På hösten flyttades frågan om Mariebads renovering över till stadsstyrelsen. Där konstaterade man att ingen extern revision behövs för att granska upphandlingsprocessen, efter en motion av Rolf Granlund (ÅF). Däremot begärde man av stadens revisorer att granska processen.
Projektuppdraget försenades dels av oenigheterna, dels av att nyckelpersoner vid Projektengagemang slutat. I januari 2020 beviljade stadsfullmäktige tilläggsanslag för att arbetet skulle kunna återupptas.
I februari 2020 ställde Moderaterna i Mariehamn en skriftlig fråga till stadsledningen där man krävde svar på varför konsluttjänsten inte konkurrensutsattes från början. Stadsdirektören Barbara Heinonen svarade att summan för direktupphandlingen bryter mot stadens egna regler, men att man inte begått något brott.
Nästa vecka tar infrastrukturnämnden upp grundrenoveringen av Mariebad igen. Kai Söderlunds förslag är att staden inte går vidare med renoveringen enligt konsultens förslag. I stället ska nämnden årligen i samband med budgeten presentera en investeringsplan.