En buffé för pollinerare kallar Mariehamns stad de parker och grönområde som får växa fritt i sommar.
– Vi började redan i fjol. Det är för att gynna olika sorters pollinatörer, så att de har lättare att förflytta sig, säger Anne Nordblom.
Bland pollinatörerna är det honungsbin, vildbin och humlor som det finns mest av i Mariehamn.
– Men många fler arter är polliernare, säger Anne Nordblom och nämner dag- och nattfjärilar, blomflugor och olika sorters skalbaggar.
Även vatten och vindar åstadkommer pollinering.
Delade meningar
Mariehamns stad skriver på sin webbsida att det finns delade meningar om huruvida det ska vara klippt eller oklippt gräs. Alla uppskattar inte hög och oklippt växtlighet och staden försöker därför hitta en medelväg där man håller vissa ytor oklippta och andra klippta, så att det ska synas att någon sköter om området.
Vid Mariebad har man till exempel klippt fram en gång till konstverket ”Radar” och lämnat resten oklippt.
– Vi slår sedan ytorna med slåttermaskin i mitten av juli och igen på hösten, beroende på hur det har vuxit.
Biologisk mångfald
Anne Nordblom säger också att den biologiska mångfalden är viktig.
– Och folk har blivit mer medvetna om det.
Ängsskötsel är den typ av skötsel som gynnar ängsfloran och pollinatörer mest, uppger staden.
Privata trädgårdar och Esplanaden är också viktiga platser för pollineringen i Mariehamn.
Pollinering
Pollinering kallas processen när pollen transporteras från ståndare (blommans handelar) till pistill (blommans hondelar).
Hos vissa växter kan pollinering ske med hjälp av vind eller vatten, men många blommande växter behöver hjälp av djur för sin pollinering.
På Åland är det i huvudsak honungsbin (tambin) och vildbin (inklusive humlor), som sköter pollineringen, men även fjärilar, blomflugor och andra insektsgrupper kan ha en betydelsefull roll som pollinatörer.
Mycket tyder på att pollinatörer är hotade. Att gynna pollinerande insekter även i urbana områden har därför blivit allt viktigare.
Strukturer som gynnar pollinering är blommande trädgårdar, kolonilotter, parker, ängs- och betesmarker, gamla ihåliga träd och sandmarker.
Man kan gynna pollinerande insekter genom att anlägga ängar i stället för gräsmattor på lämpliga områden, genom att ha blommande träd och buskar under hela säsongen, genom att det finns boplatser som gamla träd, sandiga slänter och bihotell samt genom att ha sammanlänkade grönstråk som gör det möjligt för pollinatörer att röra sig mellan områden.
Källa: ”Ekosystemtjänster i Mariehamn. Underlag för grönplan 2021”, Mariehamns stad, 2022.