Från Kumlinge deltog kommunstyrelsen i uppvaktningen. Genom ett pressmeddelande som sänds ut på torsdagskvällen sammanfattas problemen i en medföljande skrivelse.
Kapaciteten till och från nordöstra skärgården minskar hela tiden, framhåller ordförande Lenny Karlsson och kommunstyrelsen i skrivelsen. Det sker samtidigt som skärgårdens behov av mer folk är större än någonsin och turistföretagarnas strävan efter en längre säsong är ihärdigare än tidigare, skriver man.
Genom olika exempel kommer man i skrivelsen fram till att det, bland annat på grund av dagens allt tyngre bilar, sammanlagt försvinner upp till nio personbilsplatser per tur på färjorna Alfågeln och Mergus.
”För att lösa kapacitetsbristen sommartid måste man köra flera turer per dag med de mindre fartygen. På det viset kan man variera kapaciteten under olika tider av året även med mindre fartyg och erbjuda flera alternativ för avgångar mellan skärgården och fasta Åland”, skriver man.
Kommunstyrelsen vill också att personbilstrafiken bör prioriteras på Alfågeln och att den tunga trafiken styrs över till andra linjer, i mån av möjlighet till Brändö-Kumlingelinjen.
Mergus inte lämplig
En annan sak som man tar upp är behovet av extra turer i höst, om bytet av Kastörsbron och renovering av Kumlinge norra färjfästet inleds då. De arbetstransporterna ska inte inkräkta på andra trafikanters möjligheter att resa, skriver man.
Gällande den nya färjan Mergus noterar kommunstyrelsen att den tidigare har trafikerat en kort sträcka där passagerarna har kunnat sitta i sina bilar. ”Mellan Långnäs och Snäckö kommer detta knappast att ses som attraktivt alternativ, dessutom är det inte ens tillåtet att sitta i bil under resan”, skriver kommunstyrelsen, som även ser en risk för att passagerarsalongen bli för trång när färjan är fullastad. Annat som påpekas är att det inte finns något utrymme där folk kan sitta ute på sommaren och det kan ske en nedisning av fordon på däcket på vintern.
Utgående från fartygets klassning och besättning drar man slutsatsen att det inte går att utöka antalet turer mellan Snäckö och Hummelvik, vilket skulle krävas under högsäsong för att öka kapaciteten. ”Upphandlingen av trafiken på tvärgående linjen och dess snart kända resultat visar tydligt hur viktigt det skulle vara att involvera berörda skärgårdskommuner i kommande upphandlingar i god tid”, skriver man.
Arbetspendlingen viktig
För att seriösa anbudsgivare ska kunna räkna på trafiken med nyare fartyg måste trafiken bjudas ut på flera år än tidigare, föreslår man. Om det inte finns utrymme i entreprenaderna och i turlistan att sköta om färjan, vare sig man äger eller lånar den, kommer oplanerade stopp att förekomma. Stoppen ruinerar vardagspusslet för skärgården och på sikt också tron på en fungerande trafik, enligt kommunstyrelsen.
I skrivelsen påpekas även vikten av arbetspendlingen mellan Kumlinge och Enklinge. ”Varje indragning, ändring och ’framflyttad tur’ har negativa konsekvenser för kommunens verksamheter, som inte klarar av en halv dag utan den interna trafiken”, skriver kommunstyrelsen.