På kort tid har två nya alternativ poppat upp kring demenscentrets placering, och i tisdags beslutade stadsfullmäktige, på förslag av Moderaterna, att ärendet ska skickas tillbaka till stadsstyrelsen för en snabbutredning av alternativen Apalängen, Ytternäs ängar och Hälsans hus. Alternativet Mariepark slopades däremot av fullmäktige.
Hälsans hus, som är den byggnad som i dag inhyser bland andra Cityläkarna, ägs av Ålands Bygg. Just den här byggnaden har varit av intresse för staden tidigare.
– Det var ett av alternativen i kommittén som jag ledde i vintras och våras. Men då föll det på att det fanns långa hyreskontrakt i huset, så Ålands Bygg var inte så intresserade av att diskutera en försäljning. Dessutom är de fyra byggkropparna konstruerade så att det blir svårt att få rimliga avdelningar i dem, säger fullmäktigeledamoten och äldreomsorgsnämndens ordförande Roger Jansson.
Synergieffekter
Men efter sommaren har Ålands Bygg tagit ny kontakt, och byggbolaget har dessutom – på eget bevåg – låtit ta fram nya skissritningar via en arkitektbyrå. Det som nu presenterats för staden är ett nyckeln i handen-alternativ med 60 rum.
Roger Jansson säger att äldreomsorgsledningen och personalen anser att det bästa alternativet är att samla verksamheterna i direkt anslutning till Trobergshemmet och de funktioner som redan finns där i form av matservice, fastighetsskötsel och personal.
– Nu finns tillbyggnadsförslag som skulle göra husen användbara – med avdelningar konstruerade kring en medelpunkt i stället för korridorlösningar. Det här fick vi till staden nu i september månad. Eftersom det är helt nytt för oss skulle det vara viktigt att ägna lite tid åt att fundera kring det.
Två till tre våningar
De nuvarande skisserna från Ålands Bygg visar ett tvåvåningshus med fyra byggnadskroppar.
– På byggnadskroppen närmast Trobergshemmet inkluderas en våning till. Men det handlar annars inte om att riva mer än det som görs för att bredda byggnaderna.
Staden ska dock – om man går in för det här alternativet – förstås vara med och dra upp riktlinjer för en slutlig lösning, säger Roger Jansson.
Stadsstyrelsen ska nu, tillsammans med äldreomsorgsnämnden, ta fram en plus- och minuslista för de tre alternativen och senast i december ska ärendet upp i fullmäktige igen.
– Det är viktigt att nämnden och äldreomsorgsförvaltningen nu blir medpart i ärendet, vilket man inte varit på långt över ett år.
Ordförande Michele Ferrari (Lib) säger att stadsstyrelsen så snabbt som möjligt ska ta fram den efterfrågade plus- och minuslistan. Bland annat handlar det om att se på de stadsplanemässiga förutsättningarna.
– Vi vill göra en fullgod och bra utredning, men blir vi klara redan i november skulle det vara jättefint.