Under större delen av sina snart 65-åriga liv har två åländska patienter vårdats på olika psykiatriska sjukhus – nu ska de skrivas ut. Sedan utskrivningsbeslutet, daterat den 22 december 2021, tickar vårdkostnaden vidare – men nu för patienternas hemkommuner i stället för att belasta ÅHS budget. Både Jomala kommun och Mariehamns stad har varsina fakturor på 163.800 euro att betala för tiden från utskrivningsbeslutet fram till den 30 april i år, 1.260 euro per dygn och patient.
Bakgrunden för patienterna är lång och kantas av psykiatrivård sedan de unga tonåren. Kaj, som egentligen heter något annat, har fyllt 65 år och skulle teoretiskt kunna skrivas över på sin hemkommuns äldreomsorg. Han insjuknade och diagnostiserades med schizofreni redan tidigt i ungdomen.
Sedan dess har han, på grund av sjukdomsförloppet som beskrivs som kroniskt, vårdats på olika psykiatriska sjukhus. Bland annat bodde han i cirka 30 års tid på Grelsby sjukhus i Finström. När psykiatriavdelningen på sjukhusområdet i Mariehamn byggdes 2011, flyttade Kaj och ytterligare en patient med liknande historia dit.
Kaj har under många års tid medicinerats med höga doser antipsykotisk medicin och är, enligt ett flertal läkarutlåtanden, i stort behov av rutiner och adekvat omsorg. Han behöver personlig kontakt med personalen flera gånger per timme, och vård i en miljö med låg stimulansfaktor.
Flera misslyckade experiment
På 1990-talet hade ÅHS för avsikt att anpassa honom till ett gruppboende – ett experiment som slutade med förvärrade psykotiska episoder och en ökande aggression hos Kaj. Experimentet fick därför avslutas.
Trots det tidigare misslyckade försöket gjordes det ytterligare ett flertal liknande försök på 2000-talet. Bland annat ville man anpassa Kaj till ett eget boende på sjukhusområdet vid ÅHS – testet avbröts sedermera då man konstaterade att det krävde mer personalresurser än ÅHS kunde avsätta.
År 2012 ville man flytta honom till ett bemannat hem för personer med psykisk ohälsa – men ännu en gång med ett misslyckat resultat. Efter ett antal incidenter av olika allvarlighetsgrad hade man inget annat val än att åter flytta honom till ÅHS psykiatriska avdelning.
I många års tid har han därefter bott tillsammans med en annan patient med liknande historik. Eftersom de båda patienterna inte anses vara möjliga att vårda på en öppen avdelning har de placerats i en specialbyggd modul i anslutning till sjukhusets psykiatriska avdelning – tills nu när ÅHS menar att bägge är utskrivningsfärdiga.
Patienterna vistas fortsättningsvis på ÅHS psykiatriska avdelning i väntan på ett avgörande om deras framtida vård.
Utdrag ur landskapslagen om hälso- och sjukvård
18 § – Om en patient som har skrivits in vid Ålands hälso- och sjukvård kommer att behöva insatser från kommunens socialservice efter det att patienten har skrivits ut, ska Ålands hälso- och sjukvård så snart som möjligt underrätta patientens hemkommun om denna bedömning.
18 a § – Patientens hemkommun betalar ersättning till Ålands hälso- och sjukvård för en patient som vårdas inom den slutna vården efter det att den medicinskt ansvariga läkaren har bedömt att patienten är utskrivningsklar. Kommunens betalningsansvar ska dock inte inträda om anledningen till att en patient inte kan skrivas ut beror på omständigheter som ligger utanför kommunens ansvarsområde.
Källa: Regeringen.ax