Tre företag får nu stöd från EU:s fond för återhämtning och resiliens för att bygga solcellsparker. Solpark Åland Ab får 400.000 euro, Solarwave Alandia Ab får 395.000 euro och Holmbergs fastighets Ab får 199.000 euro.
Solpark Åland Ab ska bygga en fyra hektar stor solcellspark i Prästgården by i Lemland, något som Ålandstidningen tidigare skrivit om.
Bakom bolaget står Patrik Törnroos och Jan-Erik Eriksson.
– Stödet betyder ytterligare ett steg på vägen till förverkligandet av solcellsparken, säger Patrik Törnroos.
Parken blir fyra hektar stor och man tror på byggstart i höst. Området i Prästgården by lämpar sig för en solcellspark främst på grund av närheten till nätanslutning och att det finns en tranformatorstation nära.
– Stödet är en stor hjälp på vägen men vi jobbar fortfarande med finansieringsfrågorna. Elprisets utveckling är svårt att förutsäga och bland annat därför är stödet nödvändigt.
Mark- och vägfrågorna är lösta och solparken har redan fått bygglov från Lemlands kommun. Bolaget har slutit ett avtal med Lemland-Lumparlands församling om att få arrendera ett totalt fem hektar stort område i Prästgården by.
– Det blir cirka 8.000 paneler som är på 550 watt styck, säger Patrik Törnroos.
Elen från den här solparken är tänkt att matas ut på Kraftnät Ålands nät.
Solcellspark i Jomala
Holmbergs fastighets Ab får 199.000 euro i investeringsstöd. Vd Sven-Erik Holmberg vill i det här skedet ännu inte avslöja så mycket kring vad som planeras, men säger att det är frågan om en förhållandevis stor satsning.
– Ja, med våra mått mätt är det så. Det vi planerar är en solcellsanläggning som är på marknivå och på en megawatt. Det blir på ett område som är en hektar stort och i Jomala, men så mycket mer än så vill jag ännu inte avslöja, det är så pass färskt, säger Sven-Erik Holmberg.
Också han säger att stödet på för deras del 199.000 euro är en bra början.
– Det är nästan en förutsättning för att kunna förverkliga detta. Det är väldigt svårt att förutspå elpriserna framöver, men allt tyder ju på en normalisering och att de kommer ned.
Holmbergs har redan nu solpaneler på vissa av sina industrifastigheter.
– Vårt mål är att vara en del av lösningen för att minska miljöpåverkan och bidra till en hållbar framtid, säger Sven-Erik Holmberg.
Stödet är konkurrensutsatt och de företag som installerar högst effekt i förhållande till den ansökta stödsumman beviljas stöd.
Två sökande beviljas inte medel för ändamålet. Det är Svinryggens deponi Ab i Jomala och Sveden Ab i Hammarland. Svinryggens deponi uppfyllde inte villkoren för att beviljas stöd, och Sveden Ab förlorade i konkurrensutsättningen. Ålbiocom i Sund lämnade också in en ansökan, men den beaktas inte eftersom den kom in för sent.
Ålandstidningen har sökt företrädare för Solarwave Alandia Ab för en anläggning i Eckerö som beviljades 395.000 euro.