Havsplanen för Åland som godkändes i torsdags innehåller tre huvudsakliga förändringar jämfört med remissversionerna. Två av dessa lyfter amanuens Tony Cederberg vid Husö biologiska station fram som positiva.
För det första innehåller planen inte längre några markeringar för fiskodling på allmänna vatten. Den andra remissversionen innehöll en fiskodling vid Sälskär, något som lokalbefolkningen reagerat kraftigt på.
– Markeringarna för fiskodlingar är tänkta att peka ut platser där fiskodling kan göra minst skada. Att då placera dem där vi har det renaste vattnet och mest orörd natur är inte bästa sättet att gå, så jag tycker det var ett väldigt bra beslut att ta bort dem, säger han.
Helhetsbild
För det andra har områden med naturvärdes- och kulturmarkeringar utökats från 400 till 1.800 kvadratkilometer.
– Det är väldigt positivt att man tog med kulturvärden i havsplanen. Visserligen klumpar man ihop dem med naturvärden under samma färgmarkering, men det är en bra början, säger Tony Cederberg.
Däremot är han kritisk till att privata vatten inte längre inkluderas i havsplanen.
– Det är förstås juridiskt svårt att ha med privata vatten, men jag önskar man hade inkluderat dem. Största delen av de viktigaste områdena ur ett miljöperspektiv finns på privata vatten.
Eftersom havsplanen är tänkt att vara ett stöddokument när man planerar in olika verksamheter med koppling till havet anser han att de privata vattnen behöver vara med. Annars får man inte den helhetsbild som behövs för att utföra arbetet på bästa sätt.