Kvar finns hans närmaste familj som har förlorat en älskad make och pappa. Ålandstidningen möter mannens hustru och två unga vuxna döttrar, som vill medverka för att undvika onödiga spekulationer. Framför allt vill de uppmana till att inte skuldbelägga eller rikta hat mot enskilda personer.
– Pappa hade inte gillat det. Han avskydde när folk pratade illa om andra, säger den yngsta dottern.
– Vi ser att folk skriver grova kommentarer mot postens ledning och styrelse, det måste få ett stopp. Min man såg flera av de personerna som sina vänner, säger hustrun.
– Däremot kräver vi att man går till botten med vad som har hänt och utreder det. Vi vill att han tittar ner på oss nu och ser att vi kämpar för hans rättvisa.
Ville göra rätt
Mannen har jobbat på Åland Post sedan 1999. Då hade makarna varit ett par i två år, nyligen blivit föräldrar och flyttat hem till Åland.
– Han har gett sitt liv till posten. Vi har aldrig haft en semester eller julledighet utan att han har varit tvungen att avbryta den på grund av något med jobbet. Under alla sina år på posten tog han ut tio sjukdagar, säger hustrun.
Hon beskriver honom som plikttrogen och samvetsgrann. Han var engagerad i sitt arbete, det betydde mycket mer för honom än bara en lön på kontot.
– Som chef fanns han alltid där för sina anställda. Men han var också en närvarande pappa och make.
I november 2021 dömdes Åland Post av tingsrätten för grovt skattebedrägeri och smuggling, men de sex anställda som varit åtalade friades. Domen överklagades och rättegången i Åbo hovrätt hölls i mars i år.
– Han var lättad över att det inte fanns någon ny bevisföring. Han var helt övertygad om att bli fri, ingen hade ju gjort något med uppsåt, säger den äldsta dottern.
Så vitt familjen vet har mannen inte erbjudits något konkret stöd från sin arbetsgivare under den sex år långa rättsprocessen.
– Även fast det är stora, starka karlar som sitter i rättegång är de också människor som kan behöva hjälp, säger frun.
Som Ålandstidningen har berättat tog postens styrelse i fjol ett nytt beslut kring ersättning av advokatkostnader, som gjorde att de åtalade riskerade att betala en del av sina egna kostnader för försvaret. I mannens fall handlade det om ett femsiffrigt belopp om han fälldes.
– Han var oerhört besviken och arg över det, säger hustrun.
Nytt orosmoln
2021 slopade EU lågvärdesgränsen för importmoms, vilket ledde till att Åland Post flyttade sin e-handelslogistik till Finland. Omställningen har beskrivits som en enorm apparat, den leddes av mannen som efterlyste mer stöd av styrelsen och ledningen.
Innan sommaren sade han upp sig, efter 24 år i postens tjänst.
– Han slutade i början av juli, och jag är tacksam för den sista sommaren vi fick. Han fick ha semester utan att bli störd. Han skulle börja på ett nytt jobb och det såg han otroligt mycket fram emot, säger hustrun.
Men ett nytt orosmoln tornade upp sig. Ett företag som 2011–2016 skickade produkter från Sverige till Finland via Åland misstänks ha sysslat med ekonomiska oegentligheter. Mannen fick veta att det riktades brottsmisstankar mot honom som hade att göra med hans anställning, trots att han inte personligen fattat beslut om affärsupplägget. Däremot riktades inga misstankar mot Åland Post som bolag.
– Jag märkte att det nya caset oroade honom. Han förstod inte varför han personligen misstänktes, och blev rädd att en rättsprocess i ett nytt ärende skulle dra i gång. Han kände att han stod helt ensam anklagad utan något stöd. Han bestämde sig för att gå till tidningen, men hann inte det, säger hustrun.
Chockreaktion
Den 29 september meddelade hovrätten sin dom.
– Han trodde aldrig att han skulle bli dömd, aldrig. Det fanns inte i hans värld, säger hustrun.
Men hovrätten ansåg honom skyldig, och i deras sista telefonsamtal upprepade han ”det finns ingen logik i det här, jag förstår ingenting”.
– När han äntligen skulle få se ljuset igen blev allt svart. Han kände sig maktlös, säger den yngsta dottern.
Familjen menar att han såg situationen som outhärdlig och omöjlig att hantera.
– Vi försöker tänka att han har fått frid nu, säger hustrun.
Känner stöd
Familjen går igenom en av de svåraste förlusterna man kan uppleva.
– Sorgen är bottenlös. Han var familjens stora och starka stöttepelare, den bästa pappa och make man har kunnat tänka sig. Jag är så tacksam för att han har gett mig så vackra och kloka döttrar, och givit dem de bästa möjliga förutsättningarna för att lyckas i livet, säger hustrun.
– Allt vi vi vill är bara att han ska komma genom dörren och att vi ska få krama honom, att någon ska väcka en från mardrömmen. Jag har alltid tänkt att jag och pappa ska dansa på mitt bröllop, och sett framför mig hur fin han kommer vara som morfar. Det går inte att ta in att det inte kommer att hända. Man är så tom och förstår inte hur livet ska kunna fortsätta, säger den yngsta dottern.
Familjen vill uttrycka sin tacksamhet över det stora stöd de upplever.
– Vi är tagna och berörda. Det är så många som hör av sig och skickar blommor, det betyder väldigt mycket för oss. Vi känner oss omgivna av kärlek. Jag skulle så ha velat att min man hade vetat om vilket oerhört stöd han har från hela det åländska samhället, säger hustrun.
Familjen vet att vardagen och livet så småningom måste fortsätta.
– Det tycker jag känns jobbigt, när man ska börja gå till butiken. Alla vet ju. Alla pratar och spekulerar, säger hustrun.
Hur skulle ni vilja att människor bemöter er?
– Man behöver inte säga någonting. Bara att visa att man finns där är tillräckligt, en klapp på axeln kan vara tillräckligt, säger den yngsta dottern.
Begravningen sker i stillhet om några veckor.
Hjälplinjer om du mår dåligt
Kristelefon – hjälp och stöd i svåra livssituationer:
Tel: 09 252 50112 (svenska)
Tel: 09 252 50111 (finska)
Tel: 09 252 500113 (engelska och arabiska)
Öppen måndag och onsdag kl 16-20, tisdag, torsdag, fredag kl 9-13.
Psykiatrins jourtelefon:
Tel: 018 535030
Öppen dygnet runt.
Bris (hjälptelefon för personer under 18 år):
Tel: 018 25520
Öppen dygnet runt, lokalsamtalsavgift.
På www.bris.se finns även en chatt som är öppen dygnet runt.
Bris vuxentelefon (oro för barn under 18 år):
Tel: +46 77 150 5050
Öppen mån-fre kl 10-13 (finsk tid).
Allmänt nödnummer:
Tel: 112
Vad har hänt?
• Till skillnad från Ålands tingsrätt dömde Åbo hovrätt den 29 september två tidigare mellanchefer på Åland Post till villkorligt fängelse för smuggling, grovt bokföringsbrott och grovt dopningsbrott, samtidigt friades den högsta ledningen. Rättsprocessen har pågått i sex år, samtliga åtalade bestred misstankarna.
• Efter domen framkom det att styrelsen vid Åland Post inför prövningen i hovrätten hade infört ett maxtak för ersättning för advokatkostnader. I praktiken innebar det att de som dömdes skulle tvingas betala femsiffriga belopp ur egen ficka.
• Det har också kommit fram att det tidigare i år riktats brottsmisstankar mot en av mellancheferna i ett annat ärende. Ärendet gäller ett företag som 2011–2016 skickade produkter från Sverige till Finland via Åland, företaget misstänks ha sysslat med ekonomiska oegentligheter. Mot Åland Post riktades inga misstankar och enligt mannens anhöriga var han väldigt bekymrad över att ännu en rättsprocess skulle dra i gång, och förstod inte varför han personligen misstänktes.
• Det landskapsägda Åland Posts ledning, styrelse och ägarstyrning har fått kraftig kritik kring hur man har skött processen gentemot de anställda som stod misstänkta. Förra veckan avgick bolagets styrelseordförande Dan E Eriksson, och vd:n Henrik Lundberg avskedades.