Som Ålandstidningen tidigare berättat ställde den svenska riksdagsledamoten Per Lodenius (C) en fråga till den svenska ministern Helene Hellmark Knutsson med anledning av den lägre värderingen av åländska gymnasiebetyg från och med hösten 2017. Han frågade, med hänvisning till Ålandsöverenskommelsen, vilka åtgärder departementet är berett att vidta för att ålänningarna ska få samma möjligheter till högre studier som före 2017.
I går kom svaret. Ministern avslutar brevet så här:
”För Ålands del gäller att utbildningsområdet innefattas i den kompetens som följer av den finska självstyrelselagen. Det kan vidare noteras att Ålandsöverenskommelsen ska beaktas i dialogen mellan självstyrelseorganen på Åland och svenska myndigheter.
Sverige kommer givetvis även i fortsättningen att följa Ålands-överenskommelsen. Det ligger inom UHR:s uppdrag att löpande utvärdera konsekvenserna av antagningsreglerna. Förändringen av värderingen av utländska betyg som UHR har beslutat om syftar till att urvalet till högskolan ska ske på likvärdiga villkor.”
Nytt system 2022
Enligt utbildningsminister Tony Asumaa (Lib) var svaret sakligt och väntat – och utan nyheter:
– Vi fick också svar på att Ålandsöverenskommelsen är i kraft, man har inte gjort den politiska bedömningen att den inte längre gäller. Vi kan fortsätta hänvisa till den i våra diskussioner.
Han anser inte att det är låst läge, utan påpekar att systemet konstant utvärderas.
I går fick landskapsregeringen också veta att antagningssystemet till svenska högskolor och universitet ska ändras 2022. Enligt det nya förslaget ska gymnasiebetyget få mer tyngd vid antagningen. I dag antas en tredjedel av de studerande på basen av högskoleprovet, den siffran ska väntas bli 15 procent från och med 2022.
På tisdag ska Tony Asumaa och en rad åländska tjänstemän träffa Helene Hellmark Knutsson i Stockholm. Då kommer de inte bara att diskutera den nu uppkomna situationen, utan även antagningsplanerna för 2022.
– Givetvis ska vi påtala det tokiga i det som skett. Sista ordet är inte sagt ännu, säger Tony Asumaa.
Sandra Widing