Byggnadsordningen som redan länge har varit i behov av en aktualisering, har varit i hetluften sedan 2016. Då fanns det ett färdigt förslag på en uppdaterad sådan, men på grund av då förväntade förändringar i plan- och bygglagen antogs förslaget aldrig. Men i tisdags antog fullmäktige slutligen den nya byggnadsordningen som bygger på förslaget från 2016.
Dennis Jansson (MSÅ), ordförande för byggnämnden i Jomala, menar att det är mycket bra att den nu är uppdaterad och tidsenlig.
– Den förra var på tok för gammal, säger han.
Jomala kommuns byggnads- och miljöinspektör, Guy Dannström, ligger till stor del bakom innehållet i den nya byggnadsordningen. Enligt honom förenklas nu många processer.
– Den kanske största förändringen gäller en så kallad enhektarsregel. Punkten innebär att man per automatik har en byggrätt om man har en fastighet på minst en hektar.
Lätt att komplettera vid behov
Tidigare har kommunen alltså behövt göra undersökningar och beräkningar för att fastställa en eventuell byggrätt – även om fastigheten har varit flera hektar stor.
– Så det underlättar arbetet enormt, säger Guy Dannström.
Vilken är den mest övergripande förändringen i jämförelse med de gamla föreskrifterna?
– Att den är helt ny – man kan säga att inte en siffra överensstämmer med den gamla. Egentligen bygger den på en mall som alla kommuner, utom Mariehamn, använder sig av. Nu följer byggnadsordningen lagen, vilket den gamla inte längre gjorde.
Byggnadsordning
Kommuner kan, enligt plan- och byggnadslagen, anta en egen byggnadsordning som tar upp bestämmelser om bland annat tomters beskaffenhet, byggnaders placering och byggnadssätt.
I byggnadsordningen kan man också informera om bygglov, anmälningsskyldigheter, miljövård och andra bestämmelser.
Källa: Jomalas kommun
Varför har det dröjt så länge att ta fram den nya byggnadsordningen?
– Vi väntade först på den mall som landskapsregeringen slutligen tog fram 2014. Sedan tog vi tag i saken 2016, men något senare gjordes det stora förändringar i plan- och byggnadslagen, vilket gjorde att vi fick skjuta planerna på framtiden.
Hur väl håller den nya byggnadsordningen streck med framtidens byggnadssätt och eventuella lagändringar i åtanke?
– Det är det som är det fina med det här, den är mycket lättare att komplettera om ett sådant behov uppstår i framtiden.