Den tidigare vice ordföranden Tage Eriksson tar över ordförandeposten i Jomalas fullmäktige. Han valdes enhälligt vid tisdagens möte. Till ny vice ordförande valdes Gyrid Högman (C). Förslaget fördes fram av Wille Valve (MSÅ) understödd av Kristian Aller (MSÅ).
Enligt Wille Valve saknar en majoritet av fullmäktige förtroende för Anders Eriksson. Bakgrunden till det är att Anders Eriksson kallade alla kommuners fullmäktigeordföranden (utom Mariehamn) till ett möte för att diskutera kommunala samarbeten.
– Det visade sig i efterhand att det handlat om att samla det kommunala ägandet inom Ömsen och driva en annan linje än Mariehamn gjorde. Det här gjorde han bakom ryggen på fullmäktige och styrelsen.
– Det skapade irritation och ledde till att en majoritet av fullmäktige tappade förtroendet för honom. Allt annat som hänt är extra krydda, det här är huvudorsaken.
Wille Valve säger att förslaget att föra fram Tage Eriksson som ny ordförande föregåtts av diskussioner i grupperna i fullmäktige.
Har Ålands framtid deltagit i de diskussionerna?
– Åland framtid har framfört sina synpunkter via Centern – som jag tror de är en del av, men jag är inte säker. Det har varit lite on-off.
Kritik mot Mise
Politikerveteranen Anders Eriksson har innehaft ordförandeposten de senaste två åren. Han säger själv att han aldrig var aktuell för återval. Han tror att det främst beror på att han i fjol initierade en debatt om Jomalas roll i Mise och kommunens möjligheter att lämna kommunförbundet för miljöservice.
– Som jag uppfattar det är det en förtroendefråga, men jag vidhåller att det är något fel när samma service plötsligt kostar hälften mera med en ny aktör, säger han när Ålandstidningen ringer upp.
Anders Eriksson förklarar att man från liberalt håll även framfört att han varit för aktiv som ordförande.
– Tydligen handlar det om att jag haft möten med fullmäktigeordföranden från de andra landsbygdskommunerna. Jomala har haft en fantastiskt bra utveckling, men jag anser att vi behöver ha bra samarbete med alla, även de mindre kommunerna, och visa ödmjukhet. Tyvärr finns det partier som hellre ser ett närmande till Mariehamn och vissa som rent av är beredda att sälja ut områden närmast staden.
Oväntat mycket jobb
Han konstaterar att han något motvilligt tog på sig ordförandeuppdraget för två år sedan.
– Men jag kunde inte drömma om att det skulle bli som det blev. Våren 2020 hade vi möten med kommunens ledningsgrupp varje vecka och diskuterade svåra frågor som permitteringar. Med facit i hand har det varit en tung period.
Anders Eriksson deltog inte i mötet i tisdags.
– Det har varit mycket speciella arbetsformer inför det här mötet och jag brukar alltid gå på möten, men den här gången tyckte jag inte att det var läge för det.
Inte fulltaligt
Endast åtta av 17 ordinarie ledamöter deltog i fullmäktigemötet. Nio ledamöter var frånvarande, däribland de fyra ministrarna i landskapsregeringen, Annika Hambrudd (C), Annette Holmberg-Jansson (MSÅ), Harry Jansson (C) och Fredrik Karlström (MSÅ). Ersättare fanns på plats för endast sex av dem.
– Det var många som anmält frånvaro, främst till följd av coronaläget. Några sitter i karantän och andra valde att iaktta extra försiktighet och inte komma på mötet. Sedan var det några som meddelade om sin frånvaro så sent att det inte fanns möjlighet att kalla ersättare, förklarar kommunsekreterare Emilia Josefsson.
Hon tillägger att mötet hölls i lokaler i Blomstringe i stället för i kommungården för att ha extra gott om plats.
– Deltagarna hade dessutom speciella munskydd som ska skydda både bäraren och motparten.