Den här diabilden tog Bengt Elling för drygt sextio år sedan. Kanske han visste att de två trähusen till höger snart skulle rivas. Han hade ställt sig på den oasfalterade Norra Esplanadgatan strax utanför nuvarande Park Hotell och riktat kameran västerut. I fonden ser man kyrkan. Det är Ålandsvägen som korsar Esplanadgatan och Gustaf Eriksons villa skymtar bakom lindarna. De två husen till höger närmast i bild är båda borta. Byggnaden närmast revs omkring 1959 och på dess plats i dag finns ett lågt affärshus i ett plan som bland annat hyst Mariehamns Taxi och Birgitta Johanssons butik El Shaddai. Huset mot Ålandsvägen skulle rivas ett par år senare för att ge plats åt Gustaf Eriksons nya kontor. Av husen som skymtar bakom lindarna längs Storagatan är det bara Missionskyrkan som finns kvar.
När modellen av huset längst till höger i bild skulle byggas för Mariehamnsmodellen hade man vissa svårigheter eftersom det inte fanns några ritningar att tillgå. Nybyggarne berättar i beskrivningen över stadsmodellen följande om huset: ”Detta hus uppfördes år 1910 av Erik Viktor Helenius, som sedan år 1895 ägde både tomten 1a och 1b. År 1912 öppnades i källarvåningen en mjölkbutik av Helenius, som hade varit bonde på Hindersböle gård fram till 1904. Sjökapten Gustaf Sjöblom köpte huset år 1930 av arvingar till Helenius och behöll det tills Hags bolag uppförde det nuvarande huset.” Gustaf Sjöblom torde vara min mormors bror. Han uppförde senare en, numera riven, rappad kaptensvilla med burspråk på Ålandsvägen strax söder om lokalradions hus.
Huset i hörnet av Ålandsvägen–Norra Esplanadgatan uppfördes enligt Mariehamns pensionärsförenings modellkatalog åren 1892-93 av skräddarmästaren Lars Hellberg från Lokalahti, då även uthuset i norra tomtgränsen byggdes. Huvudbyggnaden var utsirad med snickarglädje och en balkong. Den svenske fotografen K. E. Nordlund annonserade år 1897 att han hade ateljé här, sannolikt i en tillbyggnad av uthuset mot gatan.
En allmän läsesal öppnades den 1 december 1899 i två rum i bostadshuset, och Hellberg annonserade ut ”Café de Post” i sin gård. På hösten 1900 iordningställdes en skjutbana i fotoateljén, den användes under några höstsäsonger. I februari 1905 efter Hellbergs konkurs köpte jordbrukaren Erik Viktor Helenius stadsgården, som fortsättningsvis kallades skräddare Hellbergs.
Den förberedande privata skolan som varit verksam sedan år 1899 var inrymd i gatuhuset fram till år 1907. Oskar Holmbergs rakstuga flyttade in i gården år 1909 med adress mot Brunnsgatan, sannolikt i den tidigare fotoateljén/skjutbanan. Bebyggelsen revs som redan nämnts i början av 1960-talet för att ge plats åt det nya GE-kontoret. Det var Lions som 1961 sålde huset för rivning. I Ålandstidningen kunde man i juni 1966 läsa om byggandet av det nya lyxiga kontorskomplexet, ritat av arkitekt Sigvard Eklund från Åbo. Bygget, som kraftigt försenats av den stränga vintern, leddes av huvudentreprenören Frithiof Lindholm. Enligt tidningen skulle inflyttning kunna ske i oktober samma år.
Återigen kan man konstatera att Elling på ett förtjänstfullt sätt dokumenterat en bit av ett försvunnet Mariehamn!