Oasen boende- och vårdcenter är ett kommunalförbund där Brändö, Eckerö, Finström, Geta, Hammarland, Jomala, Kumlinge, Kökar, Lemland, Lumparland, Sottunga, Sund och Vårdö äger platser.
Styrelsen har nu klubbat budgetförslaget för nästa år, och fört det vidare till fullmäktige.
Sex kommuner har lämnat yttranden om förslaget och flera av dem lyfter vikten av en förbättrad likviditetsplanering och uppföljning hos förbundet. De noterar att likviditeten sjönk betydligt under 2022 och att den gick ner ytterligare under 2023 för att sedan hållas på en oförändrad nivå under nästa år. Eckerö kommun pekar på att utgångspunkten i budgetförslaget verkar vara att kassan ska förändras endast marginellt åren 2024-2026.
”Oasen behöver ha en starkare likviditet för att undvika att behöva betala räntor och andra finansiella avgifter som kommer genom ett utnyttjande av checkkrediten”, skriver Sunds kommun.
Budgeterats fel
Från förbundets sida förklaras att likviditetsproblemen uppstod i somras och att huvudorsaken var felaktigt budgeterade enhetspriser och beläggning.
”Oasen har under året upptagit en checkkredit om 350.000 euro för att hantera ekonomiska fluktuationer”, står det i beredningen till förbundsstyrelsen.
Sedan tidigare har Oasen en checkkredit på 150.000 euro:
”Checkräkningskrediten ska endast ingå i finansieringsanalysen till den del den används”. Det innebär, enligt beredningen, att Oasen har 500.000 euro ytterligare för att hantera ekonomiska fluktuationer än vad som framgår av finansieringsanalysen.
Att Hammarland i år avyttrade sex ägarandelar påverkar förbundets likviditet med 98.000 euro.
Ökad kostnad
Från Lumparlands sida noteras att kostnadsökningarna i nästa års budget inte är avsevärda jämfört med fjolårets budget. Jämför man däremot budgetförslaget med 2022:års bokslut finns en kostnadsökning om hela 433.000 euro inom institutionsvården.
På det svarar Oasen att det främst rör sig om pris- och löneökningar. Under 2022 var det hög sjukfrånvaro och det var svårt att få tag i vikarier, vilket betyder att bemanningen periodvis var lägre än planerat.
Verksamhetskostnaderna för nästa år budgeteras till 6,5 miljoner euro, vilket är en ökning med två procent medan personalkostnaderna ökar med 67.000 euro.
Grön oas
I budgetförslaget finns investeringar för totalt drygt 500.000 euro, och dessa ska finansieras genom egna medel och lån. Den största posten, 120.000 euro, föreslås satsas på personaltoaletter och tvätt - och sköljrum, men styrelsen vill också vika 50.000 euro på att göra parkeringen framför huset till en grön oas samt 20.000 på att bygga om trappan vid huvudingången så att den blir säkrare för rullstolsburna.
Avskrivningsutgifterna budgeteras till 290.000 euro, 18.000 euro mer än i år. De faktureras medlemskommunerna utgående från hur många andelar de äger. Jomala, som med sina 25 andelar är klart störst, får här utgifter på drygt 100.000 euro.
Årsverkena är 76,06 i årets budget och 74,46 nästa år.
Hög sjukfrånvaro
I år har korttidssjukfrånvaron legat på nio procent, och den nivån räknar man med även nästa år. Sunds kommun påpekar att det är en anmärkningsvärt hög siffra, och att den borde vara lägre med tanke på att företagshälsovården har utökats just med målet att få ned sjukfrånvaron.
Förbundet svarar att Oasen aktivt ska arbeta med att minska sjukfrånvaron nästa år.
Ålandstidningen har sökt styrelsens ordförande Edgar Kalm, som sköter förbundsdirektörens uppgifter på timbasis fram till årets slut.