Ålands ombudsmannamyndighet (ÅOM) och patient- och klientombudsman Benjamin Sidorov meddelade i en skrivelse till KST för två månader sedan att oron gällande funktionsservicen inom KST är stor. Orsaken var ett ökande antal missnöjen vad beträffar funktionsservicen. Missnöjena kretsade närmast kring långa behandlingstider och brist på information och smidighet i servicen. I samband med att ombudsmannamyndigheten, på grund av missnöjena, varit i kontakt med tjänstemännen inom funktionsservicen ska det dessutom ha framkommit att det höga klientantalet även oroade personalen.
Blivit bättre
Skrivelsen till KST var enligt ÅOM en åtgärd för att i ett tidigt skede uppmärksamma om den oro som alltså uttryckts från både klienter och personal.
Vid tidpunkten för skrivelsen, den 22 september, hade 16 missnöjen vad beträffar funktionsservicen inom KST riktats till ÅOM.
2020 inkom totalt 14 missnöjen. Sedan den 22 september har ytterligare ett missnöje kommit in.
– Det är kanske inte så vanligt att både tjänstemän och klienter påpekar att saker inte funkar optimalt, därför ansåg jag att det var bra att ledningen också fick den informationen, säger Benjamin Sidorov och fortsätter:
– Det kom många missnöjen angående funktionsservicen i början av året men sedan slutet av september har de varit färre. Det verkar ha lugnat sig lite.
En förklaring till missnöjena kan enligt Benjamin Sidorov vara att det inför KST:s uppstart redan fanns en oro kring hur man skulle planera upp personalen inom funktionsservicen eftersom det var svårt att veta hur många klienter som skulle komma.
Känt till problemet
KST:s förbundsdirektör Katarina Dahlman säger att det inför bildandet av det gemensamma socialvårdsområdet var svårt att skaffa sig en bild av situationen och antalet klienter. Just funktionsservicen var redan på förhand ett stort orosmoment. Det eftersom kommunerna inte tidigare haft behov att dela upp sina klienter i 65 år och äldre samt yngre. Men redan i ett tidigt skede kunde man sedan konstatera att balansen mellan antal klienter och socialarbetare blev fel för funktionsservicen.
– Vi hade fler klienter än vad vi hade kunnat räkna med och därför köpte vi direkt in tilläggshjälp. Det har vi fortsatt med under året i den omfattning det varit möjligt. I budgeten för nästa år har vi äskat om mer pengar till tjänster för att klara av det och det finns med i styrelsens förslag till budget.
Med anledningen av skrivelsen från ÅOM vidtar KST nu också en del andra åtgärder. Man ska bland annat ta fram en noggrannare plan för resursfördelning och göra en översyn av handläggningstiderna. Man ska också ska utforma direktiv och rutiner för att få till en smidigare och mer informativ handläggningsprocess.
– Som det varit nu har vi haft för många klienter per handläggare och om vi ska följa lagen kan saker inte bli liggande och vänta. Vi behöver titta på antalet ärenden och hur många ärenden man kan ha per handläggare.
Ingen signifikant ökning
Funktionsservice handlar bland annat om klienter som har rätt till någon form av hjälp enligt handikappservicelagen, specialomsorgslagen, vissa delar i socialvårdslagen och annat som kan anknyta till frågor som tangerar funktionsvariation. Övriga områden inom KST är Vuxnensocialarbete, Tidigt stöd barn och familj samt Barnskydd. Inom vuxensocialarbete har antalet missnöjen till ÅOM minskat. Gällande Tidigt stöd barn och familj och Barnskydd kan man tolka att missnöjet har ökat lite, säger Benjamin Sidorov.
– Men det handlar inte om någon signifikant ökning i antalet missnöjen på det stora hela i förhållande till år 2020, dock är inte år 2021 slut än. Vad missnöjena för år 2021 faktiskt är kommer att publiceras i samband med att ÅOM presenterar sin verksamhetsberättelse för år 2021.