Boken ”Vandra på Åland”, av Sanna-Mari Kunttu beskriver 65 olika vandringar som kan göras i de olika åländska kommunerna. Kända vandringsleder blandas ihop med mindre kända vandringar och svårighetsgraden och längden på lederna beskrivs för varje enskild vandring.
För den som är intresserad av historia ger Sanna-Mari Kunttu tips på vandringsleder som innehåller förhistoriska lämningar från: stenåldern, bronsåldern, järnåldern samt senare spår av människan.
Författaren beskriver hur läsaren kan gå tillväga om hen vill vandra genom historien på Åland och listar även vandringsleder där vandraren kan se klapperstensfält, jättegrytor och andra spår från istiden.
För varje vandringsled har författaren satt ett betyg på svårighetsskalan för leden i fråga. I den femgradiga skalan innebär en etta att man med hjälp kan ta sig fram i rullstol eller rulla fram med en barnvagn som är anpassad för terräng. En femma på svårighetsskalan innebär däremot att vandringsleden är en mycket krävande sådan och att det finns branta upp- och nedförsbackar samt svår terräng att ta sig fram i.
Kapitlen i boken är indelade efter de åländska kommunerna och räknar upp både längre och kortare vandringar. I boken finns 15 av de 16 åländska kommunerna representerade med två till sex stycken vandringar per kommun (med undantag för Lumparland som inte finns med).
Kapitelindelningen underlättar för läsaren när hen vill leta upp en vandringsstig som finns i just den kommun som hen befinner sig i eller om hen vill besöka en viss kommun för att prova på vandringsleder där.
I början av boken finns en karta över Åland där alla vandringar är utmärkta och indelade i färger enligt kommuner. Instruktioner för hur du lättast tar dig fram beroende på vilket fordon du använder dig av finns också med i boken samt förklaringar av hur allemansrätten fungerar på Åland.
När man som läsare valt vilken vandringsled man vill gå är ledens startpunkt utmärkt på en karta över leden. På kartan finns även utmärkt om och var det bland annat finns informationsskylt, parkeringsplats, bänkbord, sevärdheter och utkiks- eller naturtorn.
De detaljerade kartorna gör att läsaren är väl förberedd inför vandringen.
För varje vandringsled beskrivs ledens längd, svårighetsgraden, dess startpunkt, eventuella markeringar, samt saker man kan se längs leden, som exempelvis grottor, bronsåldersgravar, exotiska trädarter eller klapperstensfält.
I bokens avslutande kapitel finns tre längre vandringsleder på 25 kilometer, 37 kilometer, 64 kilometer respektive 295 kilometer. Läsaren bör dock inte avskräckas av vandringslederna längst bak i boken, för det finns även leder som är så korta som 0,6 kilometer samt många leder som är lämpliga för nybörjare.
Boken inspirerar läsaren att utforska Åland och den natur och kulturhistoria som finns på ön. Boken passar bra för turister, då den både innehåller generell information och en slags introduktion till den åländska miljön och dessutom är tydligt uppdelad enligt kommuner.
Men det som boken verkligen gör bra är att skapa en upptäckarglädje hos läsaren. Fastän jag som läsare är uppvuxen på Åland blir jag inspirerad av de olika vandringarna och de vackra bilderna och beskrivningarna.
En upplyftande aspekt med boken är att författaren Sanna-Mari Kunttu uppmuntrar läsaren, vare sig hen är turist eller bosatt på Åland att Åland lämpar sig för vandring året om. Ett citat som jag fastnade för i boken var ”Årstiderna ger omväxling för den som vandrar, även på en välkänd stig”, vilket jag tycker är en väldigt vacker beskrivning av hur man kan passa på att uppskatta naturen runt oss och ta vara på den året om.