En av teaterhistoriens mest kända och spelade verk världen över, tragedin om prins Hamlet, kommer att sättas upp som en åländsk upplaga av Teaterföreningen. ”Hamlet” är skriven av William Shakespeare runt år 1600, och har kommit att bli kallad för pjäsernas pjäs. Pjäsen utspelar sig i Helsingör, Danmark, och handlingens övergripande tema är ett familjedrama. Det är en väldigt djup och intensiv pjäs, där publiken till stor del får följa Hamlets inre tankar och hans kontakt med en vålnad, samtidigt som hemligheter och tragedier avslöjas och hämnd planeras.
Som regissör för Teaterföreningens upplaga fungerar Daniel Lindström. Han har länge haft ett intresse för Shakespeares verk, och efter hans förra uppsättning av ”En midsommarnattsdröm” har han fått mersmak.
– Tyvärr kom vi bara till genrep med den pjäsen eftersom en av huvudrollsinnehavarna blev sjuk innan premiären och sedan kom pandemin som gjorde att vi inte kunde spela den. Därför har jag haft i bakhuvudet att jag gärna skulle vilja sätta upp Shakespeare på nytt, och enligt mig är ”Hamlet” en fantastisk pjäs som har allt. Det är teater på riktigt, säger han.
På ett sätt skulle han också säga att pjäsen är hyfsat aktuell, trots att den skrevs för så länge sedan.
– Shakespeare är alltid aktuell på något sätt. ”Hamlet” är en tragedi med mycket intriger som dessutom utspelar sig i en kunglig miljö, vilket kan vara intressant för publiken att ta del av. Sedan är Hamlet också en väldigt intressant karaktär med många olika sidor och egna sätt att handla, säger han.
Version från 1986
Daniel Lindström har valt att inte använda sig av originalversionen av Hamlet, utan en nyare version skriven av Britt G Hallqvist från 1986.
– Originalversionen och andra versioner från exempelvis 1800-talet har ett ganska tungt och svårt språk med annorlunda ordföljd och flera obegripliga ord. Jag har läst flera versioner, och jag tycker att Britts version är den som är mest förståelig i sitt språk samtidigt som Shakespeare-andan finns kvar, säger han.
Det har varit en lång process i arbetet med att färdigställa manuset. Daniel Lindström har jobbat med pjäsen sedan förra året, och en stor del av tiden har gått åt till instudering av rollerna och att göra pjäsen så intressant och begriplig som möjligt.
– Jag har fördjupat mig i materialet och försökt att sätta mig in i alla roller och deras känslor och viljor, men också samtiden som pjäsen utspelar sig i. Genom detta har jag försökt skapa ett underlag så att man ska kunna förstå pjäsen och försökt att möta då och nu, säger han.
Tanken är att försöka göra en åländsk version av pjäsen.
– Inte så att pjäsen utspelar sig på Åland eller att skådespelarna pratar med åländsk dialekt, men så att det ändå blir en åländskhet i den, med åländska skådespelare och spelplats på Åland, säger han.
Vilja och engagemang det viktigaste
Audition för Hamlet ordnas den 27 och 28 augusti och till pjäsen söker man 12 skådespelare.
– Pjäsen har runt 20 roller, men många av de mindre rollerna dubbleras så att en skådespelare spelar flera roller. Ungefär hälften av rollerna är huvudroller, säger Daniel Lindström.
Alla i åldern 16–99 som är intresserade av att spela teater är välkomna att söka. Daniel Lindström poängterar dock att det förväntas av skådespelarna att ha ett stort engagemang och en vilja att studera rollerna och pjäsen ingående och flitigt.
– Min vision har alltid varit att alla som vill ska få vara med och spela teater, det spelar ingen roll om du har gått flera år på en teaterskola eller är en nybörjare med teater som hobby. Men det är viktigt med en sådan här typ av pjäs att man har en vilja att gå in på djupet gällande sin karaktär och vara beredd att öva mycket, säger han.
Trots att pjäsen kan uppfattas som väldigt tung och svår tycker han inte att den som känner att man inte har tillräckligt stor teatererfarenhet ska avskräckas från att gå på audition.
– Bara man har en vilja och ett engagemang att spela teater spelar det ingen roll hur mycket erfarenhet man har. Jag väljer skådespelare utifrån hur jag tror att gruppdynamiken kommer att bli som allra bäst, och ser jag att någon har ett stort engagemang är det långt mycket viktigare än erfarenhet, säger han.
Spelas utomhus
Efter auditionen och rekryteringsprocessen kommer man direkt att börja repetera inför premiären som äger rum i maj eller juni.
– Det är en ganska lång repetitionstid, men det är just för att det är ”Hamlet” som kräver mycket analys och är något utmanande att sätta upp. För att få det så bra som möjligt krävs det att man repeterar under en längre tid, säger han.
Den två och en halv timme långa pjäsen kommer dessutom att sättas upp utomhus. Daniel Lindström har en drömplats som han helst skulle vilja spela på, men var den är kommer han inte att gå ut med förrän det är klart att man får spela där.
– Stadshusets scen är alldeles för liten för en sådan här pjäs. Jag tycker om stora ytor och vill ha mycket rörelse i skådespeleriet. Då blir också texten mycket mer levande, säger han.
Man kan anmäla sig till audition för ”Hamlet” fram till den 21 augusti. Mer info finns på Teaterföreningens hemsida, teater.ax.