Det åländska lantbruket sålde 2023 produkter för 28,6 miljoner euro, där 10,8 miljoner kom från husdjursprodukter och 17,7 miljoner från växtodling. Detta framkommer i en rapport från Ålands statistik- och utredningsbyrå (Åsub).
Intäkterna för lantbruket 2023 är en halv miljon mindre än 2022, vilket innebär en minskning på ett par procent. Vid hänsyn till inflationen 2023 handlar det om drygt åtta procent, men egentligen är minskningen större. Intäkterna omräknade till fasta priser med konsumentprisindex var nio procent lägre 2023 än 2022.
Växtodling
Växtodlingsprodukterna gav mindre intäkter än 2022, detta är främst på grund av mindre försäljningsinkomster från äpplen. Spannmål visar också en mindre nedgång, medan löken gav större intäkter trots något mindre försäljningsvolym.
Mjölken var 2023 den största enskilda produkten med intäkter på drygt 7,5 miljoner euro, därefter kommer äpplen som såldes för över fem miljoner och lök med bruttointäkter på 4,5 miljoner.
Ett diagram från Åsubs rapport visar att det under 2000-talet skett stora förändringar gällande produktion av frukt och grönsaker, inklusive potatis.
Äpplen har blivit den största produkten inom området efter att produktionen expanderat kraftigt de senaste 20 åren. Även lökproduktionen har ökat betydligt.
Minskat ekologiskt
Den ekologiska produktionen stod 2023 för omkring en miljon euro i försäljningsintäkter, vilket är 3,5 procent av de totala intäkterna. En av orsakerna till minskningen var att produktionen av ekologisk mjölk bara pågick i början av året, och att all mjölk därefter klassats som konventionell.
Mängden ekologiskt kött minskade också, medan grönsaksproduktionen ökade.