Lagtinget behandlade under måndagen finans- och näringsutskottets betänkande om storskalig havsbaserad vindkraft, och stöder landskapsregeringens (LR) planer på en utbyggd havsbaserad vindkraft på Åland.
I betänkandet konstateras att LR inledningsvis har valt att driva projektet som en centraliserad process, men att man bör ha som mål att samtidigt driva en decentraliserad process med mål att attrahera privata aktörer så att tempot kan drivas upp.
– Åland kan bli en central plats för framtidens energi, men det är bråttom. I dag finns liknande planer på många andra platser. Resurserna är dessvärre för små och avsikten är att öka dessa så snabbt som möjligt, säger utskottets ordförande Jörgen Pettersson (C) i sitt anförande och fortsätter:
– En decentralisering skulle korta ned ledtiderna och öka möjligheterna för Åland att vara med i den första vågen av investeringsobjekt.
Pettersson betonar att Åland står inför en historiskt unik chans med ekonomiskt stora värden. De årliga kapitalströmmarna anges i betänkandet till 20 miljoner euro per installerad gigawatt, varav ungefär hälften skulle vara kopplat till drift och underhåll av anläggningarna.
– Om hela den beräknade potentialen om 30 gigawatt skulle uppnås så handlar det om intäkter som för lång tid framöver skulle komma ålänningarna till godo, säger han.
Tänka nytt och stort
Simon Påvals (Lib) ställer frågan om det är rimligt att Åland klarar av att vara med i den första investeringsvågen, med tanke på den hårda konkurrensen från områden med större samhällsstrukturer och marginaler.
– Min uppfattning är att vi ångrar det om vi inte ser till att vara i framkanten. Norden behöver energi i framtiden och vårt geografiska läge är gynnsamt för att vi ska vara en del av det systemet, säger Jörgen Pettersson.
John Holmberg (Lib) framhåller att hans parti delar uppfattningen om att utomstående intressenter ska släppas in i processen snarast.
– LR behöver släppa sargen och decentralisera arbetet omgående. Annars kommer inte detta guldägg komma i mål, säger han.
John Holmberg säger att frågan om vindkraft bör få maximal tyngd i LR.
– Med beaktande av frågans komplexitet och att projekten inbegriper ett flertal politikerområden bör LR bilda ett ministerutskott, samt en referensgrupp bestående av representanter från näringslivet.
Robert Mansén (C) poängterar i en replik att det är viktigt att inte ”missa vågen”, men att man i ivern samtidigt måste akta sig för att göra misstag.
– Jag stör mig på stressmomentet. Jag tycker vi ska hoppa på vågen, men inte stressa upp det i onödan, säger han.
– Att hålla ett högt tempo behöver inte betyda att man stressar, svarar Holmberg.
Ålänningarnas stöd behövs
Även Nina Fellman (S) ställer sig positiv till utvecklingen av vindkraft, men oroar sig för stötestenarna som kan uppstå längs vägen.
– Har man sett till att det också finns en plan för att få med sig den åländska befolkningen för att bygga 500 vindmöllor ute i havet? Det vore förödande om det sedan stupar på grund av ett folkligt motstånd som får politiska partier att backa inför ett val. Det har vi sett förut, säger hon.
Någon som däremot är skeptisk till satsningen är Stellan Egeland (Ob), men hans åsikt representerar inte Obunden samlings hållning i frågan.
– Det är helt och hållet mina egna åsikter. Det förefaller vara så att resten av Obunden samling tycker att havsbaserad vindkraft är en bra idé, säger han.