De 29 små lammen är överallt. I höet, på höbalar, ute och inne. Många skuttar glatt fram och vill genast hälsa medan andra borrar ned sig än djupare i höet och fortsätter sova.
Lammen är en blandning av Ålandsfår och Texel och är mellan tre och fem veckor gamla. De har alla fått ett namn som börjar på c. Bland lammen finns fina kungligheter som Charles och Carl-Philip men också det kanske mindre flärdfulla Capten Calsong. Sedan finns lilla keliga Calle som är klart minst i sällskapet och föddes i en skara av fyrlingar. Han var så liten att han behövde en liten hundtröja som han lånade av familjens chihuahua för att inte frysa. I ett hörn av fårhuset finns också en brun nalle, kanske främst för de två flasklammen Cristall och Citrin.
Gosiga lamm
Familjen har haft får sedan 2017. Innan det hade mamma Marica Sundholm hästar men våren 2017 kom dottern Ellen Strehlow och Marica kände att hästarna tog mycket tid.
– Då sålde jag hästarna för att få mer tid med Ellen. Men allt började växa igen här på gården och då tog vi till en början lånefår. Vi gillade det så mycket så vi bestämde så småningom att skaffa egna. Nu har vi totalt 50 tackor och lamm.
Hon säger att alla har olika personligheter.
– De är alla vana vid människor. Ett gosigt får får ofta gosiga lamm som vill vara nära och vara i famnen. Får som går undan får ofta lite mer tillbakadragna lamm som gärna är för sig själva.
Att Ellen Strehlow är stolt och glad över sina husdjur går inte att ta miste på.
– Jag har både en egen hund och en kattunge. Och så alla lammen. En gång hade jag ett lamm som klättrade på mig hela tiden och som följde efter vart jag än gick. Hon bodde också lite i huset med mig, berättar Ellen Strehlow.
Mycket att sköta
Det är en hel del jobb med att ha får, särskilt vintertid.
– De ska förstås ha mat och vatten och så är det viktigt att hålla det rent och snyggt åt dem. På sommaren är det betydligt enklare då de är på grönbete, säger Jens Strehlow.
De började med sex tackor.
– Nu har vi alltså 50 lamm och tackor och det finns inte utrymme för fler.
Många lamm förs till slakt i oktober. Efter att lammen blivit nio till tio månader ses de inte längre som lamm och man får inte lika bra betalt för köttet.
– Ullen blir också sämre ju äldre de blir, säger Marica Sundholm.
Att föra lammen till slakt är något man vänjer sig vid.
– I början kände man ju mycket att de är så söta och gulliga och det tog emot. Men med åren börjar man se mer på vilka som växer bra och vilka som är bra att avla på och vilka som har fin ull. Men jag vill fortfarande inte vara med på momentet då de ska lastas på slaktbilen. Den biten får Jens ta.
Det är särskilt lätt att fästa sig vid flasklammen.
– Dem skulle man gärna spara men de vet inte hur man tar hand om lamm sedan när det blir dags för det. De är ju vana att få mat från en flaska eller hink med nappar på.
Sällsynt i handeln
Det kan överlag vara svårt att få tag på åländskt lammkött och fårkött.
– Det mesta som säljs till Dahlmans säljs tyvärr vidare till den finska handeln, det är väldigt synd. Vi säljer en del privat också och har förstås för eget bruk, säger Jens Strehlow.
I maj väntas tre tackor föda lamm igen. De står för sig själva i ett avsides fårhus och blir allt rundare om magen för var vecka som går.
– Ja snart är det dags för lamningstider igen, säger Marica Sundholm.
Då får familjen hitta på nya namn till alla lamm. Kanske det blir en omgång med namn på bokstaven d den här gången.