Den nyskapande it-utbildningen grit:lab, som genomförs med Paf som huvudman i samarbete med flera åländska teknologibolag, har visat sig vara ett lyckat satsning, enligt arrangörerna.
– Konceptet med en internationell utbildning helt utan lärare har varit framgångsrikt. De studerande samarbetar, får stöd och hjälp av varandra och löser problem tillsammans. Vi har 60 studerande i åldrarna 19-44 år från 20 länder, berättar Anna-Lena Svenblad.
Hon framhåller att deras varierande bakgrund och kompetens varit värdefull för lärandet, som bygger på stor frihet.
– Det handlar om att lära av misstagen, uppmuntra varandra och ha ett självledarskap.
Fyller ett behov
Kultur- och utbildningsminister Annika Hambrudd (C) höll ett kort tal där hon konstaterade att hela världen har behov av it-kompetens.
– Därför är det spännande att se hur det här projektet har lyckats. Jag upplever en spontan stämning bland de studerande från olika kulturer. De kan dra nytta av varandras styrkor, samtidigt som deras nyfikenhet och mod får stöd av den kreativitet som finns inom Paf.
Även tillträdande närings- och digitaliseringsminister Jesper Josefsson (C) tog tillfället i akt att lovorda utbildningen.
– Jag har alltid varit tilltalad av innovativa idéer och digitalisering och tech är framtidsbranscher. Vi behöver kompetens även på Åland. Teknologisektorn är stark på Åland. Därför är det strategiskt rätt att satsa på utbildning.
Han påpekar att it-sektorn är den som har minst problem med Ålands tre stora utmaningar, skattegränsen, klimatomställningen och den geografiska positionen.
Effektivt lärande
Bland de studerande hördes många entusiastiska kommentarer om grit:lab.
– Det här är min bästa utbildningserfarenhet hittills. Den vanliga skolan passade inte mig. Här har vi inga lärare och frihet men med deadlines. Det är otroligt hur snabbt man lär sig när man satsar helhjärtat på en sak, säger Taneli Mäkihannu, som trivs på Åland.
Bild
På en fråga från publiken om det funnits något som varit mindre bra kom det inget svar.
Santeri Riihelä menar att problemlösningen som görs gemensamt är utvecklande.
– Alla här hittar material och metoder som gör att kunskapen ökar.
Han medger att tanken på att övergå till arbetslivet om ett halvår ännu känns lite nervöst.
– Men eftersom vi löser verkliga problem så har man ju redan erfarenheter från sektorn.
Nådde sitt mål
Ett bevis på att de studerande är efterfrågade är att flera hoppat av för att de fått jobb.
Dang Lam kommer ursprungligen från Vietnam, men har jobbat i Helsingfors en tid.
– Det här passar mig perfekt med flexibilitet och samarbete utan krav på närvaro.
Bild
Han har tidigare jobbat som kvalitetsingenjör, men ville hitta ett sätt att övergå till utveckling.
– Jag har alltid varit intresserad av programmering och nu har jag fått nytt jobb som programvaruingenjör hos min tidigare arbetsgivare.
Korin Lim är född i Singapore och har en bakgrund inom design och ekonomi.
– Jag har jobbat sex år i Finland. Efter pandemin kände jag att jag behövde göra något nytt. Då dök det här upp och jag gillar det skarpt. Det är utmanande, men en bra förberedelse för arbetslivet.
Tog livets chans
Gemensamt för många av de studerande är att de hittat till utbildningen via annonser på Instagram. Det gäller också Salaam Foon, som är född och uppvuxen i Helsingfors.
Bild
– Jag har alltid velat besöka Åland och tog en chans som kanske aldrig återkommer i livet. Grit:lab har varit mer än jag hoppades på, men det har även varit mer utmaningar, säger han.
Han uppskattar Åland på sommaren, men är van med vintern från släkten i Österbotten.
– Jag vill stanna kvar här och siktar på att få jobb på ett åländskt teknikbolag.