Enligt Christian Wikström är indexjusterade avtal ingenting främmande för landskapsregeringen.
– Det finns flera exempel där landskapsregeringen tar på sig hela eller delar av prisrisken. Skärgårdstrafiken är ett. Där betalar landskapsregeringen bunkern just på grund av den här orsaken, för att entreprenören inte ska behöva tänka på förändringar i bunkerpriset när de lämnar anbud.
Han menar att sådana upplägg generellt sett är billigare för offentlig sektor.
– Annars finns risken att det offentliga får betala en riskpremie för potentiellt sett dyrare varor.
Tidigare har volatiliteten i priserna på byggmaterial inte varit så stor att motsvarande upplägg varit nödvändigt i stora infrastrukturupphandlingar.
– Det är ett diskussion vi nu måste föra på byrån. Vad ett sådant upplägg får för konsekvenser. Fördelar och nackdelar. Men vi lever i en föränderlig värld och måste så klart kunna anpassa oss till ett nytt marknadsläge. Vi kommer att titta på vad landskapsregeringen kan göra för att systemet ska vara så förmånligt som möjligt för gemene ålänning.
Tidigare i våras avslutades upphandlingen av två stora broprojekt på Brändö.
– Det blev klart precis innan stålpriserna började röra på sig rejält. Nästa stora entreprenad som ska bjudas ut är bygget av rondell och smitfil i Godby centrum. Innan vi bjuder ut det projektet behöver vi föra en diskussionen om den här frågan.