Som Ålandstidningen berättat har landskapsregeringen (LR) gjort en uppföljning över hur Ålands olika vårdinstanser följer rekommendationerna i projekt Äldres psykiska hälsa. Uppföljningen visade att kommunerna, Kommunernas socialtjänst (KST) och Ålands hälso- och sjukvård (ÅHS) till viss del har olika syn bland annat på ansvarsfördelningen.
– Några saker var väntade och andra saker måste vi helt tydligt arbeta mer med, säger social- och hälsovårdsminister Arsim Zekaj.
– Det finns lagar som ställer krav på alla aktörer, men vi ser att det finns oklarheter. Till exempel definierar man saker olika.
Riva murar
Uppföljningen visar också att det finns otydlighet med gränsdragningen mellan de olika vårdaktörerna.
– Det dränerar mycket kraft i den offentliga förvaltningen. Vi behöver se på det i de lagstiftningspaket vi ska ta itu med.
Det handlar om lagstiftning för exempelvis KST, ÅHS och funktionshinderlagstiftningen. Arsim Zekaj säger att ambitionen är att hinna revidera många lagar under mandatperioden och minska murarna.
– För varje sak jag tittar på ser jag hur komplicerat vi gjort det. Det beror förstås på att vi till viss del har egen behörighet och att vi använder oss av blankettlagar. Vi har gjort det lite för invecklat.
Uppföljningen visar också att en del problem inte kan lösas med samarbetsavtal, de måste lösas genom lagstiftning på detaljnivå.
Från politiskt håll måste man göra arbetet med äldres psykiska hälsa mer klient- och patientcentrerat, inte organisationscentrerat, menar Arsim Zekaj.
– Det är min viktigaste ambition.
Enda möjligheten
I projekt Äldres psykiska hälsa finns det en rad rekommendationer. Är de tvingande?
– En rekommendation som lämnas från en offentlig instans borde ses som en skarpt krav. Men det finns en balansgång mellan hur mycket man kan använda rekommendationer och hur mycket man kan detaljlagstifta.
Arsim Zekaj säger att detaljlagstiftning inte är den åtgärd man tar till direkt, men att det ibland är enda möjligheten för att se till att ålänningarna får den hjälp man har rätt till.
Uppföljningen visar också att det finns oklarheter vad lagen säger.
– Vi (LR, reds anm.) besvarar gärna frågor.
När sker nästa uppföljning?
– Vi följer alltid upp nya lagar, det är ett viktigt uppdrag att se över utfallet.