Den nya momslagstiftningen har föranlett enorma mängder merarbete alltsedan den trädde i kraft i Finland förra året. Åländska företag har flera gånger beskrivit situationen som ohållbar. Calle Mattsson säger att situationen med all tullformalia kring leveranser snart är ohållbar, och under onsdagen kom nästa stöt när han tvingades säga upp prenumerationen på en gratis branschtidning företaget prenumererat på i mer än tio år.
– Det är en tidning som en av våra leverantörer betalt prenumerationen på eftersom vi säljer deras produkter. Vi har fått den fyra gånger per år och det är en bra tidning som innehåller mycket bra om information om vår bransch.
Eftersom tidningar ska förtullas meddelade speditionen på Åland Post att företaget behöver ladda upp förtullningsdokument och betala en speditionsavgift på 41 euro.
– Tidningen skickas från Norge och då är speditionsavgiften 41 euro. Sedan tillkommer all hantering när jag ska ladda upp förtullningsdokument som jag inte ens har eftersom tidningen är gratis.
– För att få tidningen hade jag behövt be leverantören skicka en proformafaktura med nollvärde, sedan hade jag behövt ladda upp alla dokument och betala 41 euro. Med tur hade jag haft den i handen efter en vecka, och det för en tidning vi fått i mer än tio år och som är gratis.
Har förståelse
Samtidigt säger Calle Mattsson att han har förståelse för att lagstiftningen måste följas.
– Men jag förstår inte varför det ska vara så fruktansvärt dyrt och omständligt. Det kommer för mig inte på fråga att börja fylla i en massa dokument och betala 41 euro för en tidning som är gratis. Det blir bara värre och värre, snart får man sluta ta emot post. Det går inte att ägna hela arbetsdagar åt att förtulla.
Samma sak var det när företagets prenumeration på Hufvudstadsbladet skulle förnyas i höstas.
– Då fick jag samma besked. Alla nummer måste förtullas. Man har svårt att sova på nätterna när man tänker på allt extra arbete som de här förtullningarna medför.
Flera exempel
Calle Mattsson säger att det finns många exempel. Nyligen sålde man till exempel en åtelkamera med fel på simkortet.
– Då gav vi kunden en ny åtelkamera och skickade den reklamerade kameran till leverantören i Finland. Då fick vi besked från speditionen att antingen vi eller mottagaren skulle sköta förtullningen, och samma sak var det när den kom tillbaka. Vi måste alltså förtulla en produkt som skickas på reparation till Finland och sedan tillbaka.
Ett annat exempel är när man beställde hem en kamin från Danmark. I leveransen saknades två muttrar som behövdes för att montera kaminen.
– Därför bad vi leverantören skicka muttrarna, som ju egentligen skulle varit med i den ursprungliga leveransen. När muttrarna kom till Åland fick vi besked om att de måste förtullas, trots att de hörde till en leverans som vi redan förtullat.
Samma dag var man på väg till Bovik för att installera en öppen spis i en svensk kunds stuga.
– Han hade glömt lämna nyckeln på Åland, så han postade den till oss i stället. Och även där fick vi besked om att nyckeln måste förtullas. Då började det koka i pannan.
Efter ett samtal till Åland Post löste sig saken ändå till slut.
– Men det var nog bara på grund av ren vänlighet från personen på Åland Post, han fick göra en specialhantering. Man får hålla på med det här precis hela tiden och det börjar bli tröttsamt.
Snart ohållbart
Enligt Calle Mattsson är situationen efter utvecklingen under de senaste halvåret snart ohållbar.
– Jag jobbar för min lön och vill kunna ha ett liv utanför arbetet. Men det som händer nu är att man jobbar mer och mer men det blir mindre och mindre pengar kvar. Snart går det inte ihop ekonomiskt. Vi behöver varje minut till att försöka sköta de rutiner som krävs för verksamheten i sig, det här tar helt enkelt för mycket tid och energi.
– Det är nog dags att politikerna sätter sig in i verkligheten och omgående försöker hitta en utväg.