Under första halvan av 2017 skulle de tre norråländska kommunerna Finström, Geta och Sund få svar på vad ett samgående skulle innebära för dem i en så kallad ”egentlig kommunindelningsutredning”. Utredningen skulle upphandlas av landskapsregeringen (LR) på senhösten 2016.
Men hittills har inget hänt.
I januari mejlade Finströms kommundirektör Erik Brunström till biträdande finanschef Runa Tufvesson och frågade om tidsplanen. Svaret, från juristen Mikael Juresta, var att ”en riktad upphandling kommer startas snarast möjligt”.
I slutet på februari mejlade Erik Brunström kommunminister Nina Fellman (S) där han skrev att en ”ev samgång i anslutning till kommande kommunalval är besvärande passerade sedan länge”. Eftersom han inte fick något svar mejlade han på nytt i fredags till både ministrar och tjänstemän.
– Man blir ju att undra vad som står på. Månaderna går. Tjänstemännen fick allt underlag för upphandlingen i oktober, säger han.
Han har fått lite muntliga förklaringar till varför inget händer, men säger att han ändå inte blir klok på vad som bromsar upp.
– Jag skulle vilja ha en officiell förklaring från ansvarig minister.
Vill inte att det blir valfråga
Och det brådskar, menar Erik Brunström. Frågan om ett samgående har manglats i de tre kommunerna länge. 2015 lät man konsulterna Jan-Erik Enestam och Marcus Henricson göra en utredning om utökat samarbete eller samgående. Med den i bakfickan anhöll kommunerna hos LR om en egentlig kommunindelningsutredning, en utredning som LR enligt lag är skyldig att låta genomföra. Lagen talar också om vad en sådan utredning ska innehålla och hur den ska gå till. Beslut om en utredning fattades av LR och medel beviljades.
Utredningen skulle bjudas ut i november och sättas i gång i december 2016. Om tidsplanen höll skulle kommunerna kunna ta ställning till ett samgående, och eventuellt också fullfölja det, ett år före valet 2019. Detta för att undvika att det skulle bli en valfråga.
Varför inget händer vill Erik Brunström inte spekulera i. Men han poängterar att den aktuella utredningen ska göras oberoende av de stora utredning om kommunstrukturen som LR låtit konsultfirman PwC göra. Det skulle till och med vara bra om de två hade överlappat varandra, anser han.
– Det är märkligt att man tycks vilja fördröja och/eller blanda ihop frågorna.
Två helt olika initiativ
Med tanke på att LR i sitt regeringsprogram lyfter frågan om färre kommuner anser Erik Brunström det anmärkningsvärt att man nonchalerar kommunernas initiativ till just det.
– Det är viktigt att hålla isär initiativen. Innehållsmässigt är den här utredningen någon annat än det PwC gjort.
En egentlig kommunindelningsutredning behandlar mer praktiska frågor och konsekvenser av ett samgående för de aktuella kommunerna.
Hur bråttom är det för er för om ni eventuellt ska hinna gå samman före nästa val?
– Det var från början en relativt snäv tidsplan, och ju längre igångsättandet och själva utredningen fördröjs, desto trängre blir de andra stegen.
Erik Brunström utgår från att utredningen kommer att sättas i gång. Om inte kommer frågan att hanteras politiskt.
Kommunministern vill använda pengarna klokt
Enligt kommunminister Nina Fellman (S) har de tre norråländska kommunernas begäran om en utredning behandlats enligt konstens alla regler. Underlaget för upphandlingen är klart och 45.000 euro finns reserverat för utredningen.
– Det är inte så att vi ignorerar deras begäran.
Landskapsregeringen (LR) är, säger hon, förpliktad att jobba vidare med frågan. Orsakerna till att det dröjer är två: dels en längre sjukskrivning som gjorde att man inte hann med, dels ett ansvar att hantera de allmänna medlen med förstånd.
Som bekant har LR låtit konsultföretaget PwC göra en omfattande utredning om kommunstrukturen, och inom mars månad ska LR säga hur man vill gå vidare.
– Det är rimligt att vi koordinerar de här processerna. Nu är vi så nära ett politiskt beslut att det känns orimligt att sätta i gång en upphandling för 45.000 euro utan att ta hänsyn till det, säger Nina Fellman.
– Nu tittar vi på hur en upphandling kan göras så att den vid behov kan utvidgas till att omfatta något mera. Det är ett politiskt ställningstagande som inte är gjort, så jag kan inte föregå det.
Alltså utvidga utredningen kommunerna begärt?
– Det är det jag inte riktigt vet om är möjligt att göra. Men att göra flera parallella utredningar för tiotusentals euro är inget bra sätt att använda allmänna medel.
Möjligt utvidga utredningen
Vill LR själv bestämma hur kommunkartan ska se ut, i stället för att initiativet kommer från kommunerna själva?
– Kommunerna har initiativrätt och de har tagit den, men det har landskapsregeringen också. I enlighet med den lagstiftning vi har i dag har LR möjlighet att ta initiativ till utredningar och förändringar. I den processen vi arbetat med har vi klarlagt att det är fullt möjligt för LR att lagstifta om kommunindelningen. Det är ingen kupp som pågår, utan ett arbete med en förändring som LR deklarerade från dag ett.
När kan utredningen upphandlas?
– Vi jobbar på det hela tiden. Det är fullt möjligt att vi kan gå vidare med den bara vi får klart för oss om det är möjligt att utvidga projektet.
Nina Fellman säger att norra Åland på ett hårt och konstruktivt sätt jobbat med kommunfrågan.
– Den process som LR jobbar med nu bygger på det arbete som gjorts på norra Åland, på tidigare processer, som alla inringat de problem som finns i dag, vilka utmaningar de har, och varför det är bra att etablera ett djupare samarbete.
– Vi hade inte kommit så långt som vi kommit utan det arbete som gjorts på norra Åland, och jag har stor respekt för det. Men jag tycker den vänstra handen måste veta den högra gör.
Enligt Nina Fellman har LR alltid gett Erik Brunström svar på de frågor han ställt under processens gång.
Sandra Widing