Landskapsregeringen har tillsatt två referensgrupper för projektet om långsiktigt ökade landskapsandelar till kommunerna.
En politisk referensgrupp ska föreslå hur stor ökningen av landskapsandelarna ska vara och om något särskilt område ska prioriteras. I den gruppen ingår Mathias Johansson (C), Jörgen Strand (MSÅ), Runa-Lisa Jansson (Ob), Erica Scott (HI) och Brage Eklund (ÅF).
En kommunal referensgrupp ska ge synpunkter på den politiska referensgruppens förslag. I den ingår kommundirektörerna Christian Dreyer, Niklas Eriksson, Andreas Johansson och Julia Lindfors samt stadsdirektör Arne Selander.
Projektledare är utredaren Robert Lönnqvist. Styrgruppen utgörs av Roger Höglund och biträdande finanschef Runa Tufvesson.
”Ett klart önskemål”
Projektet ska bland annat jämföra den kommunala sektorns kostnader och intäkter med landskapets under perioden 2011–2021 samt föreslå hur stor den långsiktiga ökningen av landskapsandelarna ska vara och hur den kan förverkligas.
Däremot blir det inte en total revidering av hela systemet, enligt Roger Höglund. Vissa delar av landskapsandelssystemet är så nya att det inte är aktuellt.
– Men det ska göras en översyn, säger han.
Ska projektet leda till högre landskapsandelar?
– Ja. Det som hände under den förra landskapsregeringen var att man drog ner landskapsandelarna med ungefär fyra miljoner euro. Det har funnits ett klart önskemål om att de pengarna ska återställas åtminstone i någon mån.
Förslag i september
I årets landskapsbudget finns en skrivning om att föreslå hur en långsiktig ökning av landskapsandelarna kan genomföras. Och i utskottsbetänkandet om budgeten står det att landskapsregeringen i skyndsam ordning ska skjuta till anslag så att landskapsandelarnas volym återgår till den nivå där de befann sig innan den föregående regeringen sänkte anslagsnivån.
När ska eventuella förändringar börja gälla?
– Vi behöver processa det här och uppnå en politisk överenskommelse. Därför är det svårt att uttala sig om när det sker. Men jag tänker mig att man i budgeten för 2023 ska kunna se spår av det här, säger Roger Höglund.
Planen är att ett slutförslag om ökningen ska läggas fram i september.
Den beräknade kostnaden för projektet är cirka 26.000 euro. Intern arbetstid står för den största delen av den summan.