Landskapsregeringen har tagit fram rapporten, som ska fungera som underlag i det fortsatta arbetet med barns och ungas hälsa.
– Det har kommit mycket ny forskning om just sambandet mellan digitala vanor och psykisk ohälsa, säger projektledaren Maarten Sengers, som påpekar att detta har blivit en viktig politisk fråga i hela Norden.
Rapporten ger en översikt över den senaste forskningen om barns och ungdomars skärmanvändning och dess konsekvenser på måendet i praktiken.
– Till slut har vi samlat de åtgärdsförslag som man har tagit fram i våra närområden, framför allt Sverige och Finland, säger Maarten Sengers.
Bland exemplen på åtgärder finns bättre information och stöd om digitala vanor, skärmfri undervisning och hårdare krav på tech-bolagen.
Vissa mer sårbara
För yngre barn är kontakten med andra personer viktig för hjärnans utveckling, säger Maarten Sengers.
– Om den tiden ersätts av tid med skärm förlorar man en del av utvecklingen. Dessutom har skärmanvändning en direkt negativ utveckling på hjärnan när man är så ung.
För äldre barn med egna telefoner kan de digitala vanorna leda till att man sover och rör på sig mindre. Även innehållet kan påverka måendet.
– Det man också ser i den här forskningen är att barn och unga som har utmaningar från början, till exempel NPF och liknande utmaningar eller problem i familjen som påverkar deras psykiska hälsa, de är mest sårbara.
– Barn som har bra förutsättningar klarar sig längre utan att få sämre mående, men om man bara håller på med sociala medier påverkas alla till slut.
Uppföljning
Syftet med rapporten är att kartlägga befintlig kunskap.
– Det är för att man inte ska skjuta från höften utan man ska förstå sig på vad den senaste forskningen säger, säger Maarten Sengers.
Några direkta förslag för Åland presenteras inte, men planen är att ta fram sådana. Rapporten ska följas upp med ett seminarium och en workshop med inbjudna från utbildningssektorn och social- och hälsovårdssektorn, berättar han.
– Vi skulle vilja komma fram till lite skarpare förslag för Ålands del.
Ett förslag som ska tas upp är rekommendationer om skärmtid.
– Allt fler länder har sådana rekommendationer och vi inte har tagit ställning till det på Åland.
Maarten Sengers säger att man även arbetar med annan problematik som leder till psykisk ohälsa.
– Digitala vanor har gjort att den psykiska ohälsan har utvecklats snabbare, men det var sedan tidigare en trend med ökad psykisk ohälsa och sämre mående bland unga.