Det hör numera till vanligheterna att Ålandsbanken redovisar rekordresultat. Ända sedan 2016 har resultatet haft en stigande kurva och både 2019 och 2020 gjorde man rekordresultat – och när Peter Wiklöf under onsdagsförmiddagen presenterar resultatet för 2021 kan han för tredje året på rad inleda med ordet ”rekord”. För 2021 redovisar Ålandsbanken ett rörelseresultat 49,2 miljoner euro, hela 24 procent bättre än 2020 och bankens bästa resultat någonsin.
– Det är ett riktigt bra resultat och jag är på mycket gott humör. Man ska också komma ihåg att de senaste årens resultat har gjorts under pandemiår, och det är inte tack vare pandemin vi gör nya rekordresultat, utan trots den.
Avkastningen på eget kapital ökade från 11,6 procent till 14 procent och närmar sig alltså målet på 15 procent i de nya långsiktiga finansiella målen som banken uppdaterade i höstas.
– Trenden håller i sig och vi ligger i topp i jämförelse med andra banker, det känns också tillfredsställande.
Nya rekord
Tittar man närmare på affärsvolymerna är trenden densamma. Inlåningen ökade med 13 procent, utlåningen med nio procent och de placeringar man förvaltar för sina kunder med 32 procent, till totalt 9,8 miljarder euro.
– Egentligen allt vi gör är på rekordnivå. Det aktiva förvaltade kapitalet är rekordhögt, både inlåningen och utlåningen är rekordhög och intäkterna är på rekordnivåer. Även kostnaderna är rekordhöga och allt sammantaget leder till att vi gör ett rekordresultat.
Intäkterna växte under året med 17 procent till 176 miljoner euro och kostnaderna med 15 procent till 121,9 miljoner euro. Vad gäller det aktiva förvaltade kapitalet, som alltså växte med 2,4 miljarder euro, konstaterar Peter Wiklöf att börsen förvisso hjälpt till.
– Men vi har även rekordinflöden av nya kunder som kommer med sina pengar och vill ha vår hjälp att förvalta dem. Totalt bidrog de nya kunderna med 840 miljoner euro. Backar vi 21 månader, till första kvartalet 2020 då pandemin just hade slagit till, hade vi ett aktivt förvaltat kapital på 5,4 miljarder euro. Det är en fantastisk resa vi gjort.
Provisionsnettot drivande
Om Peter Wiklöf ska lyfta något negativt med resultatet är det nedskrivningarna som ligger på samma nivå som i fjol.
– Då gjorde vi omfattande reserveringar på 2,5 miljoner euro för att vara proaktiva och ta höjd för eventuella förluster orsakade av coronaviruspandemin. Men vi har inte sett några effekter av pandemin och har inte återskrivit värdet. Nu väljer vi en försiktigare linje genom att spara dem.
Räntenettot ökade under året med sex procent till 62,2 miljoner euro och provisionsnettot – som 2019 passerade räntenettot som den viktigaste resultatfaktorn – ökade med 19 procent till 79 miljoner euro.
– Den stora intäktsdrivaren är provisionsnettot och volymtillväxten där drivs av ökningen av det aktivt förvaltade kapitalet.
Övriga intäkter ökade med 9,6 miljoner euro, bland annat på grund av försäljningen av rättigheterna till Åland Index och via holdingbolaget UBV Alandia Holding som i fjol köpte Rettigs aktiestock i Alandia.
– Jag skulle säga att ungefär fem miljoner euro är engångsintäkter, resten är pengar vi förtjänat genom dagligt arbete.
Starkt sista kvartal
Precis som 2020 gjorde Ålandsbanken ett mycket starkt sista kvartal 2021. Det enda smolket i bägaren är en annan stor nedskrivningspost som enligt Peter Wiklöf har att göra med ”oärliga människor”.
– Risk är en del av kreditgivning men vanligen handlar det kanske om att förutsättningar ändras när någon blir arbetslös. I det här fallet handlar det om bedrägliga kunder, något vi tidigare varit väldigt förskonade från. Flera banker är inblandade i saken och polisutredningar pågår. Det är sånt som händer då och då.
Mer än så kommenterar han inte saken.
– Men det är förstås bra att det händer när vi har ett starkt underliggande resultat.
Tillsammans med den kvarliggande nedskrivningen för eventuella förluster orsakade av coronaviruspandemin gör Ålandsbanken nedskrivningar av finansiella tillgångar på totalt 4,9 miljoner euro 2021.
Ska växa in i kostymen
Antalet anställda ökade under året med 66 personer och sedan början på 2020 har koncernen växt med 110 anställda.
– Vi sticker ut i branschen. Jag tror inte man hittar många banker med samma kostnadstillväxt, som ju är ett resultat av att vi investerar i det momentum vi har.
Prognosen för 2022 är att resultatet förväntas bli i nivå med 2021.
– Vi har haft två exceptionella år med tillväxt och jag ser kanske inte att antalet anställda fortsätter öka i samma takt. Jag tror det planar ut, vi har investerat oss in i en större kostym och nu handlar det om att växa in i den.
Nytt på gång
Peter Wiklöf lyfter också flera satsningar. Bland annat det nya kontor man under 2021 öppnade i Uleåborg.
– Det har fått en väldigt bra start.
Som Ålandstidningen berättade i januari har det nystartade hypoteksbolaget Borgo, som Ålandsbanken är en av delägarna i, nyligen inlett sin verksamhet. Ålandsbanken ska under 2022 överföra sina svenska bolåneportfölj till Borgo och målet är att tillsammans med de övriga ägarna, ICA Banken, Ikano Bank och Söderberg & Partners, skapa en ny stor aktör på den svenska bolånemarknaden.
På grund av en mindre egen bolåneportfölj är ett lägre räntenetto att vänta under 2022, men Ålandsbanken kommer i stället att erhålla distributionsersättning för förmedlade lån samt plattformsintäkter.
– Den svenska bolånemarknaden har dominerats av de stora bankerna under de senaste 45 åren. Ingen har slagit sig in men det här samarbetet har en distributionskraft som faktiskt är större än storbankernas. I praktiken kommer vi att kunna tjäna pengar varje gång ICA Banken, Ikano Bank eller Söderberg & Partners säljer ett bolån. Det är för tidigt att redan nu säga att det är en succé, men samarbetet har en struktur och potential som är väldigt spännande.
Peter Wiklöf lyfter även nyheten att POP Banken väljer Crosskey som sin centrala banksystempartner.
– Det är verkligen en fjäder i hatten och en av de viktigaste händelserna i Crosskeys historia.
Under året planerar Ålandsbanken också påbörja en om- och påbyggnad av huvudkontoret i Mariehamn.
”Ordentlig dividend”
Ålandsbanken skapade för ett år sedan rubriker när man gick emot den Europeiska centralbankens och Finansinspektionens rekommendationer och betalade ut en försenad dividend på en euro per aktie för verksamhetsåret 2019, samt en dividend på en euro per aktie för verksamhetsåret 2020.
I år är förslaget från styrelsen att en dividend om två euro per aktie betalas ut för verksamhetsåret 2021.
– Det är en ordentlig dividend. I praktiken en fördubbling, säger Peter Wiklöf.
En orsak är att man i de förnyade långsiktiga finansiella mål som antogs i höstas höjde utdelningsandelen från 50 till 60 procent eller högre av årets vinst.
– Det är en högre andel av en högre vinst. Följer vi det ska vi dela ut 1,55 euro. Samtidigt ska vi under året överlåta den svenska bolåneportföljen till Borgo och det kommer att frigöra mycket kapital, därför passar vi på att föreslå en tilläggsdividend på 0,45 euro. Totalt två euro, vilket motsvarar 79 procent av resultatet per aktie.
Peter Wiklöf konstaterar att Ålandsbanken, om dividendförslaget godkänns, i april har delat ut 62,4 miljoner euro under de senaste 16 månader.
– Dessutom har vi ett befullmäktigande från styrelsen om återköp av egna aktier för 10,5 miljoner. Det hoppas vi kunna börja med så småningom och när det är gjort har vi distribuerat nästan 73 miljoner euro till aktieägarna. Det finns nog inget åländskt bolag som under så kort tid ens varit i närheten av det tidigare.
Ålandsbankens kärnprimärkapitalrelation var i december 4,5 procentenheter högre än myndigheternas krav.
– Vårt mål är att överstiga myndigheternas krav med 1,75-3,00 procentenheter. Vi har en betydande marginal trots reserveringarna och överlåtelsen av den svenska bolånestocken kommer frigöra tiotals miljoner euro. Vi är fortfarande välkapitaliserade.
Peter Wiklöf noterar också att marknaden under de senaste åren börjat upptäcka Ålandsbanken. Länge pratade man om att banken har 10.000 aktieägare, men i dag är siffran 12.000.
– Det vi gör med vårt resultat och våra kunder väcker uppmärksamhet. Vårt resultat är intressant. Vid årsskiftet var börsvärdet 499 miljoner euro och i dag är det uppe på 569 miljoner euro, och det under en period då Helsingforsbörsen backat fem procent.
Samtidigt framhåller han banken på inga sätt är i mål.
– Vi ska fortsätta jobba och förväntningen är att vi ligger på rekordnivåer även nästa år. Förutsatt att inget dramatiskt händer med pandemin eller i Ukraina. Just nu ser februari ut att vara den månad som restriktionerna tas bort i vår del av världen och då finns alla förutsättningar för att börja göra det vi vill, och inte bara det vi måste.
Om inflationen och centralbankernas förväntade räntehöjningar säger han att det är hälsosamt. Men det finns ändå ändå en oro gällande den ekonomiska utvecklingen på flera marknader.
– Pengar borde ha ett värde och i USA kommer räntorna att stiga. Det är bra. I Europa är jag däremot lite mer osäker eftersom en centralbank ska hantera flera ekonomier som är väldigt olika. Jag är inte så säker på att vi får se räntehöjningar på samma sätt här.
Peter Wiklöf säger att en hel generation under de senaste tio åren fått lära sig att ju mer risk man tar, ju mer pengar tjänar man.
– Och det finns ingen nedsida eftersom myndigheterna bara skjuter problemen på framtiden. Men vad händer i en värld där vi lär oss att kriser aldrig mer kommer eftersom myndigheterna och centralbankerna tar hand om dem? Tror man att det fortsätter på det viset ska man ju fortsätta ta risker, men det är en enorm risk att leva på det sättet. Det är som att gå till kasinot och få veta att man är garanterad vinst. Samtidigt är det en situation som är svår att skruva sig ur, men den dagen investerarna börjar tro att de inte får tillbaka sina pengar och förtroendet inte längre finns står vi nog inför alla krisers moder.