– Vi vill ha med hela kedjan, allt som lämnar gården ska vara klart för kunden, säger John Mattsson.
Hos John och Gunilla Mattsson i Överby, Eckerö odlas bland annat morötter, potatis, palsternacka och vitkål, allt med ekologiska metoder utan konstgödsel eller kemiska bekämpningsmedel. För två år sedan investerade de även i en tvättanläggning för grönsakerna.
– Det är flera som har börjat ställa krav på att allt ska vara tvättat, bland annat Mariehamns stad, säger Gunilla.
När vi går in i hallen med tvättmaskinen kommer John precis med en låda morötter som ska tvättas. Morötterna är lastade i trälådor som rymmer cirka 500 kilo i varje.
– Det är bra att det finns maskiner som kan lyfta, det underlättar, konstaterar John när han tömmer ner morötterna i tvättmaskinen.
Grönsakerna åker därefter vidare på ett rullband för att sköljas och borstas, innan de kommer ut i andra änden av rummet för sortering.
– De mindre morötterna packas och hamnar i butiken, medan de större kommer till storköken, säger Gunilla.
Alla Johns och Gunillas grönsaker, förutom potatisen, lagras i plastsäckar med små lufthål.
– Det finns inget ännu som slår plastförpackningarna när det kommer till att minska svinnet. Utan plasten håller grönsakerna inte i lagret, säger John.
Hos paret finns totalt fyra kyllager, tre för grönsaker där temperaturen är runt noll grader och ett för potatis där temperaturen är mellan fyra och fem grader.
Sju odlare
Odlarringen är ett andelslag med odlare som producerar ekologiska grönsaker. I dag har man sju anslutna gårdar av olika storlek och man har totalt ett 40-tal grödor. Odlarna ansvarar själva för produktion, lagring och distributionen till kunder, medan Odlarringen koordinerar det administrativa arbetet som förmedling och fakturering.
– Vi vill gärna ha med nya odlare, ingen är för liten för att vara med. Vi har också gårdar som bara odlar en gröda, säger Gunilla.
Hon berättar att odlarna har riktat in sig på olika grödor. Vissa har primörer som är i säsong under sommarhalvåret, till exempel sallad, rädisor, broccoli, dill och persilja, medan andra satsar på lagringsgrödor som potatis, morot, rödbeta, palsternacka och vitkål. En nyhet för i år är fänkål.
– Vi kompletterar varandra.
Överlag är det ändå svårt att få flera att börja odla grönsaker.
– Det är mycket arbete, men man får också betalt för det man producerar, säger John.
Levererar en gång i veckan
En gång i veckan, på onsdagar, levererar de beställningarna till butikerna och storkök som skolor, daghem och äldreboenden runt om på Åland.
Hur är efterfrågan på ekologiska grönsaker på Åland?
– Det är lite olika, vissa produkter som potatis går trögt medan andra går bättre, till exempel morötter, säger John.
– Vi har ändå många trogna kunder bland storköken. Många skolor och daghem köper ekologiska grönsaker, säger Gunilla.
Av försäljningen går ungefär 60 procent till butiker och resten till storköken. Allt från Odlarringen säljs på Åland.
Trots den senaste tidens stigande priser har de ekologiska odlarna klarat sig förhållandevis lindrigt undan. Konstgödsel har ökat enormt i pris, vilket drabbar konventionella odlare men inte den ekologiska odlingen i lika stor utsträckning. Priserna har därför inte stigit lika snabbt för de ekologiska grönsakerna.
– Det är lite psykologi, många går förbi de ekologiska produkterna för att de tror att det alltid är dyrare. Men vi försöker hålla bra priser och till exempel morötterna har samma pris som i fjol, säger John.
– Eftersom vi säljer direkt till butikerna utan mellanhänder blir priset på våra produkter också lägre, fortsätter Gunilla.
När det gäller potatisen är det ändå svårt att konkurrera med övriga Finland.
Ekologiska metoder
John och Gunilla har odlat ekologiska grönsaker sedan 1999, då de tog över efter Johns föräldrar som då redan odlat ekologiskt i flera år.
– Sedan dess har det ändrats enormt, säger Gunilla.
– I början körde man ut grönsakerna med skåpbil, i dag kör vi en full lastbil, säger John.
Just nu arbetar paret ungefär fyra till fem dagar i veckan med tvätt, sortering och förpackning av grönsakerna, men mängden arbete varierar beroende på säsong.
Eftersom man inom ekologisk odling inte använder konstgödsel eller kemiska bekämpningsmedel gäller det att arbeta med andra metoder.
– Det är noga med växtföljden, till exempel kan man inte ha morötter på samma åker två år i rad, säger John.
I dag finns det ekologiskt gödsel att köpa, vilket ändå gör det lättare jämfört med tidigare.
– Vi tar också jordprover på åkrarna för att se vad som behövs, säger Gunilla.
För att bli av med ogräs bränner de bort en del av det på våren, före morötterna kommer upp ur jorden. De rensar även för hand och med radhackor som hackar ner ogräs mellan raderna.
– Om man håller koll på ogräset så minskar även mängden frön i åkern. Men om man missar något år kommer det mycket ogräs igen de kommande åren, berättar John.
Hela kedjan
På gården strävar man efter att ha med hela kedjan från åkern till att grönsakerna är färdigt förpackade och kan säljas.
– Vi vill att det som lämnar gården ska vara klart för att komma till kunden, säger John.
Alla gårdar i Odlarringen har egna lager och sorterar och packar sina produkter själva. När det är dags för leverans möter man sedan upp de andra odlarna och byter produkter, för att sedan köra ut det åt varsitt håll. Bland odlarna i Odlarringen finns två lastbilar och ett antal paketbilar som levererar grönsakerna direkt till butiker och storkök.