Det är fyra tidigare lantråd som träffas för en rundabordsdiskussion i en fullsatt festsal i Ålands folkhögskola i Finström. Under deras tid vid makten har de tacklat många utmaningar. Det har varit Paf, utflaggade fartyg, dalern, skattegränsen … Bara för att nämna några.
– Men även om det ibland kärvade till sig hade vi konstruktiva diskussioner. Det byggde ganska mycket på förtroende, säger Sune Eriksson (Lib).
Och just den här punkten, goda relationer, återkommer lantråden till flera gånger under diskussionen. Ragnar Erlandsson (C) minns när han fiskade med president Urho Kekkonen.
– Under lunchen sade han att han alltid tyckt om ålänningarna. Vi är lite obstinata, som han, och vi har samma attityd. Men framför allt sade han att han kommer till vänner.
Fysiska kontakter
Roger Nordlund (C) var lantråd under Pafkrisen i början av 2000-talet. Och där bidrog de goda, personliga relationerna till Finland i högsta grad till att spelbolaget kunde fortsätta sin verksamhet.
– Jag hade blivit god vän med president Tarja Halonen, och det tror jag hade en avgörande betydelse i vissa frågor. Men inte bara med Tarja, utan också med henne medarbetare, säger han.
Varje vår och höst fiskade han tillsammans med presidentens medarbetare. Vid ett tillfälle lyckades han sammanföra honom med dåvarande Paf-vd:n Lars Porko och slutligen löstes frågan.
Aftonskolorna med regeringen lyfter han fram som något positivt. Men än större betydelse hade förarbetena inför träffarna, där tjänstemännen på varsin sida Skiftet arbetade med frågorna. Ofta med hyfsade resultat, säger han.
Roger Jansson (MSÅ) påpekar att det krävs fysisk kontakt.
– Träffa, bjud in, ring. Ge fasen i för många mejl och mess. Det är inte så man bygger kontakter.
Naturliga kontakter
Orsaken till att Roger Nordlund överlevt så länge som politiker, säger han, är de goda relationerna till statsministern och presidenten i Finland, och även goda relationer till Sverige. För att inte nämna deras närmaste medarbetare.
– Då kunde alla andra relationer ske på ett naturligt sätt.
En annan person som är bra att känna, säger han, är Sveriges ambassadör i Helsingfors. Honom lyssnar de finländska politikerna på. Och han blev Roger Nordlunds jakt- och fiskekompis under lantrådstiden.
– Det han förmedlade vidare fick större tyngd än om jag skulle ha sagt det.
Svalt intresse för EU
Förutom goda relationer med Helsingfors måste man också skapa kontakter i Bryssel, påpekar moderator Göran Lindholm. Och hur ofta är lantrådet där? frågar han sig. Resultat får man inte på första mötet, utan på femte.
Roger Jansson säger att förhållandet till EU är komplext och invecklat. I och med EU-inträdet ökade kontakterna med Helsingfors.
– Vi måste göra allt vi kan för att minska de kontaktytorna. Landskapsregeringen, och särskilt lagtinget, måste sätta sig in i EU-frågorna i ett mycket tidigare skede än nu. Men intresset för EU-frågorna är väldigt lågt.
– Vi har en jätteliten tjänstemannastab i Mariehamn och Bryssel. Politikerna måste ta ett större ansvar.
Av språkliga skäl vill han öka kontaktytorna med både Stockholm och det nordiska samarbetet i Köpenhamn.
Sämre politiskt klimat
Sune Eriksson oroas över det politiska klimatet ändrats, och att relationerna mellan Åland och Helsingfors svalnat. Att man från finländskt håll urholkar självstyrelsen ser han som allvarligt.
– I lagting och landskapsregering blir vi tvungna att jobba åtminstone för att bibehålla de rättigheter och fördelar som vi har, säger han.
Roger Nordlund delar hans oro:
– Lagtinget och riksdagen är två konkurrerande parlament. Det är som man skulle spela fotboll och det ena laget har domaren på sin sida. Grundlagsutskottet har gjort sig till domare över de frågor som rör Åland. Det är en situation vi inte kan leva med i förlängningen.
Roger Jansson säger att i arbetet med revisionen av självstyrelselagen måste man få inskrivet att Åland inte ska drabbas av reformer liknande sjukvårdsreformen i Finland. Det urholkar självstyrelsen.
Roger Nordlund hoppas Åland i framtiden kan bli Sveriges och Finlands gemensamma baby.
– Administrativt är vi en del av Finland, men på det folkliga planet är vi en del av Sverige. Det måste utvecklas på ett naturligt och avspänt sätt. Och vi måste få Helsingfors att förstå det.
Samtliga nu levande lantråd var inbjudna till debatten. De tre senaste, alla kvinnor, hade förhinder. Folke Woivalin skulle ha deltagit men kunde inte komma på grund av sjukdom. Men han hade skickat en hälsning, och budskapet var tydligt: goda kontakter ger framgång.
Debatten arrangerades av Centern.
Sandra Widing