Pilotprojektet ”Mer åländsk fisk på tallriken” börjar gå mot sitt slut och under måndagen hölls en träff där bland annat åländska fiskare och åländska kockar deltog. Där presenterade projektledaren Harriet Strandvik det kommande gästspelet på Kallas Stadskrog den 3 till 4 mars.
Ett syfte med projektet är att få ihop grupperna fiskare och kockar, och kanske öka förståelsen mellan dem, säger hon. Och ett sätt att göra det på är genom evenemanget på Kallas.
Mellan två till fem åländska fiskare ska då leverera fisk direkt till Kallas kockar, som ska använda den både till lunch och till en avsmakningsmeny. Förutom vildfisken kan det även användas odlad fisk.
– Menyn ska kryddas med väldigt mycket överraskningsmoment, säger Harriet Strandvik.
Hon hoppas att gästspelet ska leda till att även andra krögare och kockar blir inspirerade att samarbeta med fiskare och lägga mer åländsk fisk på tallrikarna.
– Folk älskar fisk och de som kommer till Åland vill gärna äta fisk, säger hon.
Fullt möjligt
Kocken Viktor Eriksson redogör för en annan del av projektet, arbetet med att ta fram ett pedagogiskt flödesschema för vad som behöver uppfyllas för att man ska få sälja en fisk som man fångat.
– Något som ofta dyker upp är ”kan inte restaurangerna bara köpa mer fisk av fiskarna?”. Men det är inte så enkelt. Det finns många regelverk som styr det här, säger han.
Med hjälp av bland annat Ålands miljö- och hälsoskyddsmyndighet har han tagit reda på vad som gäller för vildfisk från havet. Utgångspunkten är att den som fiskar måste vara en ”registrerad yrkesfiskare”. Men det finns till exempel ingen åldersgräns för det. En tonåring som vill fiska på sommarlovet och tjäna pengar på det kan till exempel registrera sig.
Alla ytterligare krav ska framgå av flödesschemat, som när det är klart ska publiceras på Leader Ålands webbsida.
– Men den småskaliga fiskhanteringen är fullt möjlig. Vi behöver bara paketera informationen så att folk begriper den, säger Viktor Eriksson.
Inom projektet har man även tagit fram klistermärken som kan användas för att visa när en fiskråvara är från Åland.
Minnesvärt
Pilotprojektet ”Mer åländsk fisk på tallriken” drivs av Fiskets lokala aktionsgrupp (Flag) inom Leader Åland och delfinansieras av Europeiska havs- och fiskerifonden och Hätälä Fisk.
Fiskeguiden Roger Nordlund är ordförande för Flag. Han säger att en bra matupplevelse kan vara det som gör en vistelse på Åland minnesvärd.
– Den dagen vi inte kan servera åländsk fisk rasar vi som destination. Det här är jätteviktigt för hela Åland, säger han.