– Psykisk ohälsa bland unga är tyvärr en av de stora trenderna i alla västländer. Det menar psykiater Kristian Wahlbeck, ledande sakkunnig vid organisationen Mieli och forskningsprofessor vid Institutet för hälsa och välfärd, THL.
– Den trenden började redan före pandemin så allt kan inte skyllas på den, säger Kristian Wahlbeck.
I dag har unga allt färre fysiska kontakter och möten där man träffas ansikte mot ansikte.
– Det beror på att de sociala medierna tar allt större roll i deras liv. De utgör inte ett fullgod ersättning till att man träffas på riktigt. Forskning visar också att man via sociala medier börjar jämföra sig med andra på ett sätt man kanske inte skulle göra annars.
Influerare kan ha stor inverkan på unga människor.
– Det är både på gott och ont, beroende på vad influencern står för. Som ung tar man ofta stort intryck av andra medan identiteten håller på att formas. Men fenomenet har i vissa fall kunnat kopplas till exempel till både ätstörningar och näthat.
Bygga självförtroende
Enligt Kristian Wahlbeck vore det viktigt att begränsa skärmtiden hos unga.
– Forskning visar att ju mer skärmtid desto mer psykisk ohälsa. Särskilt om man tillbringar mer än tre timmar om dagen med en skärm ser det ut att finnas ett samband.
För att bygga upp sunt självförtroende och sund självkänsla hos unga är såväl föräldrar som skola i nyckelroller.
– Naturligtvis är föräldrarna i en nyckelroll men också skolan behöver inse att ungas psykiska ohälsa måste tas på allvar. I skolan kan man lära sig att tala om känslor, att sätta ord på dem, man kan lära sig hur man är en bra vän och tränas i medveten närvaro.
Ungdomsbarometern som gjordes av tankesmedjan Magma i höstas visade bland annat att många upplever skolutmattning, särskilt flickor.
– Många unga är också bekymrade hur man ska klara sig i framtiden, hur de ska hitta jobb, hur de ska orka jobba, också här vore det viktigt för skolan att jobba förebyggande.
Kristian Wahlbeck säger att det står klart att pandemin hade en negativ inverkan och att många har haft svårt att komma tillbaka till sina sociala sammanhang.
– Frågan är om det dåliga psykiska måendet kommer att följa den generationen. Vi såg att så hände med dem som var barn under den ekonomiska recessionen under 90-talet och helt säkert kommer man att följa den här pandemigenerationen från forskarhåll.