Sven-Åke Gustavsson drabbades 2021 av cancer i urinblåsan.
– Jag upptäckte lite blod i urinet, men sedan var allt som vanligt igen. Jag kontaktade ändå sjukhuset som bad mig komma på undersökning omgående. Det visade sig att det fanns en cancertumör där, men som tur var hade den inte hunnit skicka iväg några metastaser, säger Sven-Åke ”Sågen” Gustavsson.
Cancertumören kunde operereras, men det skedde inte utan komplikationer.
Innan han fått besked om cancern hade han deltagit i en tarmscreening och då fått besked om att han har polyper i tarmen, något som kan vara ett förstadium till cancer.
– Dessutom fick jag 2012 en ny metallklaff inopererad i hjärtat, vilket gör att jag måste ta blodförtunnande Marevan hela livet. Det här ställde till det för mig. För efter operationen då cancertumören från urinblåsan togs bort började jag hela tiden blöda på nytt eftersom Marevan gör det svårare för blodet att koagulera. Totalt blev jag sövd åtta gånger på sex veckor. Både här och i Åbo försökte man bränna blodkärlen efter operationen, men så länge det fanns Marevan i blodet koagulerade det inte. Sedan hann jag bara hem från sjukhuset då de ringde från Medimar och ville ta bort polyperna från tarmen, men det måste vänta. Den operationen gjordes sedan våren 2022.
Räddar liv
Nu har ”Sågen” fått besked om att både tarmen och urinblåsan ser bra ut och att inga rester av cancer finns kvar, något han är mycket tacksam för.
– Jag är så glad att jag sökte hjälp i tid med urinblåsan och att jag faktiskt gick på mag-tarmscreeningen. Alla borde ta den chansen, det räddar verkligen liv, det är jag ett bevis på. Jag sitter här tack vare Ålands Cancerförening.
Han säger att han har många nära och kära som har haft och har cancer.
– Min fru dog i bröstcancer 2017 när hon var 67 och min bror dog i magcancer då han var 57. Jag har två vänner som just nu är sjuka i cancer. Man pratar mycket om cancer, men inte så mycket om oss som överlever den.
Han vill uppmana alla att söka vård i tid, om man känner att minsta lilla i kroppen inte är som vanligt.
– Det är dessutom så viktigt att man tar hand om sig och ser till att man har en god grundkondition. Jag promenerar mycket, går på vattengympa och vinterbadar. Har man en god kondition är chansen att man klarar sjukdomar och olika ingrepp betydligt större.
Han säger också att det är viktigt att folk i hans ålder aktiverar sig socialt om man bara orkar.
– Min fru sade åt mig innan hon dog att jag inte får bli sittande hemma. Jag har följt det rådet och varit aktiv i föreningslivet och i politiken. Jag sjunger också i shantygruppen ”Lösa boliner”. Ingen mår bra av att sitta hemma ensam.
Monica Toivonen, ordförande för Ålands Cancerförening, säger att föreningen inte har exakta siffror för hur många som deltar i de olika screeningarna.
– Men enligt ÅHS är deltagandet högt. Det första året som vi erbjöd mag-tarmcancerscreening vet jag att deltagandet var 83 procent och det är en bra siffra.
Hon tycker sig också se att män blivit bättre på att anmäla sig till de här undersökningarna.
– Jag har en känsla av att fler män anmäler sig till till exempel PSA-test nuförtiden. Förut var det oftare fruarna som ringde och anmälde sina män, men jag tycker att där skett en förändring. (ERF)
Dessa screeningar kan ålänningarna ta del av:
• Screening av bröstcancer. Alla kvinnor i åldern 45-74 år kallas, kallelse vartannat år.
• Screening av livmoderhalscancer. Alla kvinnor i åldern 30-65 år kallas, kallelse med fem års mellanrum.
• 2020 inledde Ålands Cancerförening i samarbete med ÅHS och Medimar mag- och tarmcancerscreening för män och kvinnor 60–74 år.
Nationell screening för tarmcancer togs i bruk i hela landet 2022. Nationella screeningen gäller i åldern 60–68 år. Innan det blev en nationell screening finansierades nästa hela screeningen av Ålands Cancerförening. Cancerförening finansierar fortsättningsvis den åldersgrupp som inte omfattas av den nationella screeningen. Screeningen görs med två års mellanrum.
Frivilligt PSA test:
• 2018 inledde Ålands Cancerförening projektet med frivilligt PSA provtagning för män i åldersgruppen 50-75 år. Provtagningen görs i kombination med besök till läkare och vid behov besök till urolog. Man deltar genom drop-in vid Medimar mån-tors kl. 10-14. Projektet som finansieras till 100 procent av cancerföreningen görs i samarbete med Medimar och ÅHS.
Prickdagar:
• Tillfälle att få sina hudförändringar undersökta på cancerföreningens baskostnad. De personer som har någon hudförändring som ser misstänkt ut får genast en tid för borttag. Hudborttagningen skickas på analys, PAD. Undersökningarna, operationerna och PAD bekostas av cancerföreningen. Under 2023 undersöktes 450 personer. Tid för att komma till cancerföreningens prickdagar sker via telefonbokning vid ett bestämt tillfälle.
Statistik 2022: 45 basaliom, 4 skivepitelcancer och 6 malignt melanom hittades.
Källa: Ålands Cancerförening