Ålands hushållningssällskap har genom Leaderprojektet ”Virtuella stängslen i åländska förhållanden” jämfört traditionella elstängsel med Nofence virtuella stängsel för lantbruksgårdar. Den övergripande studien har pågått i ungefär två års tid, och jämförelsen som genomförs på Åland är en liten del av denna studie.
Sara Adlers är praktikant och har varit med och genomfört studien. Hon har bland annat studerat fyra olika fallgårdar på Åland – två större och två mindre – och räknat ut den ekonomiska vinsten med att använda virtuella stängsel gentemot vanliga elstängsel.
– Ju fler antal meter stängsel man behöver använda sig av, desto lönsammare är virtuella stängsel eftersom de materiella kostnaderna försvinner, säger hon.
Halsband med gps och stötar
Virtuella stängsel fungerar genom att djuret tilldelas ett halsband med en gps inuti. Dessa finns i dagsläget i två olika storlekar, en för nötkreatur och en för får och getter. Ägaren kan sedan genom en app rita upp en area där hen vill att djuren ska röra sig, samt med hjälp av gps-funktionen se var djuret befinner sig. När djuret går utanför den digitalt uppritade hagen hörs en varningssignal, och efter tre signaler får djuret en stöt. Tanken är att djuret lär sig att känna igen signalen som en varning att inte fortsätta gå och därigenom undvika stötar.
– Det har inte kommit några anmärkningar på att detta skulle vara plågsamt för djuren, om så var fallet skulle det nog inte användas i så pass stor utsträckning som det gör i dag, säger Sara Adlers.
Modernisering av lantbruk
Virtuella stängslen är ett utbrett fenomen i bland annat Norge, Storbritannien och Kanada, där man använder det på flera stora gårdar. På Åland finns just nu inga virtuella stängslen. I sommar kommer det att hållas en demonstration på Åland med förhoppningen om att åländska lantbrukare intresserar sig för det virtuella stängslet.
– Det är ju ett sätt att effektivisera lantbruket och är definitivt ett steg i rätt riktning. Att bygga nya stängsel tar tid, och därmed är detta mycket mindre tidskrävande, säger Sara Adlers.
Att köpa in gps-halsband kan ses som en dyr kostnad i stunden, ett halsband för ett nötkreatur från Nofence kostar runt 290 euro, men Sara Adlers framhåller att det är något som lönar sig i längden.
– Våra studier visar på just detta. Dessutom går kostnaderna ner då fler och fler bestämmer sig för att använda sig av virtuella stängslen, säger hon.
Förutom Sara Adlers har även Carin Ekström och Martin Stark hjälpt till med studien. Man har även fått hjälp av det svenska forskningsinstitutet RISE som fungerar som projektledare.
Text: Julina Grüssner