Redan i remissdebatten om budgeten menade Marcus Måtar (Ob) att skattegränsen är den viktigaste frågan just nu. han förde fram förslaget att man ska ändra Ålandsprotokollet via EU så att bara hamnar och flygplatser ska ligga utanför EU:s skatteunion, medan resten av Åland skulle vara en del av den inre marknaden.
När budgeten på nytt debatterades tog han upp tråden igen.
– Frågan är om vi inte borde skriva mer om skattemuren. Det är ingen gräns, det är en mur, sade Måtar.
Han fick medhåll av John Holmberg (Lib) som dock ansåg att arbetet behövde skötas lite mer nedtonat.
– Det arbetet som sker behöver göras i kontrollerade former utanför ett budgetbetänkande, sade Holmberg.
– Jag är ingen anhängare av silkesvantar, men kan förstå behovet, svarade Måtar som uppmanade landskapsregeringen (LR) att studera exemplen med gränsen mellan Storbritannien och Nordirland och den mellan Kanarieöarna och Spanien.
Manade till försiktighet
Camilla Gunell (S) manade till försiktighet när det gäller att röra i skatteundantaget.
– När det gäller skattegränsen måste man vara verkligt försiktig med vad man önskar. Vi har den som ett undantag. Börjar man säga att vi vill bli av med den så dröjer det inte länge innan det händer. Man måste ha ytterst klart för sig vad man utsätter Åland för.
Marcus Måtar höll inte med.
– Bara för att att vi frågar om det går att ändra innebär inte att det förändras så här, sade han och knäppte med fingrarna.
– Jag tror det är sällan så att man kan äta kakan och ha den kvar, svarade Gunell.
Populism eller ej
John Holmberg reagerade på att Gunell anklagade Måtar för att använda populistiska knep i frågan.
– Jag tycker det blir en märklig trampa på tårna-kultur här i lagtinget. Nu blir Måtar anklagad för att vara populist bara för att han på ett tydligt sätt lyfter fram en tanke som har en god juridisk förankring. Sedan kan jag hålla med om att han för fram det lite svajigt och väl vårdslöst, men tanken är så pass god och intressant att man borde, utanför lagtinget, titta på frågan. Skatteundantaget har en sådan negativ inverkan på det landbaserade näringslivet att alla frågor måste ställas.
– Man ska ska ta alla bekymmer som skattegränsen åstadkommer på allvar, men jag skulle vilja träda försiktigare fram. Om Lib faktiskt är med och stöder det här blir det ännu värre, för då finns det risk att det finns majoritet kring en sådan här sak, svarade Camilla Gunell.
Lantrådet Veronica Thörnroos (C) ställde sig på Gunells sida i frågan.
– Jag och Centern delar i mångt och mycket de farhågor som Gunell för fram.
Hon menade att det finns baksidor med skattegränsen, som att näringsidkare får högre kostnader för byråkratiskt arbete.
– Men vi ska komma ihåg att så länge vi har gränsen så har vi också mer eller mindre garantier för trafik till och från Åland på ett ganska bra sätt.
Även Anders Eriksson (ÅF) manade till försiktighet.
– Börjar vi prata om att ta bort skatteundantaget eller också om att omförhandla det så tror jag att vi är på ett sluttande plan, sade han.