Det var tennisen som tog Katja Karrento till USA precis i början av 2000-talet – och där har hon stannat kvar. Tennisen kom dock snabbt i skymundan efter några college-år på den amerikanska västkusten då en medicinskt karriär i stället tog fart – mycket tack vare en åländsk läkare och tenniskompis.
– Jag hade min medicinska idol i Malin Ringbom och även jag ville börja studera till läkare. Nu har jag ett givande jobb som aldrig blir tråkigt, säger överläkaren Katja Karrento med ett leende då hon ger Ålandstidningen en rundvisning på sin arbetsplats sedan tio år tillbaka, sjukhuset Children's Wisconsin.
Det har gått nu gått två decennier sedan hon tog beslutet att bli läkare, flytta tvärs över landet, ge år av läkarstudier, få tre barn och sedermera få en överläkartjänst på ett av USA:s mest respektabla sjukhus specialiserade på barnsjukdomar.
– Tiden bara flyger iväg, säger Katja Karrento med ett skratt.
Bild
Det höll dock inte på att bli några läkarstudier alls för Katja Karrento då det begav sig. Att bara komma in på läkarprogrammet i USA visade sig bli en tuff nöt att knäcka då inte bara toppbetyg skulle räcka. Som utländsk medborgare behövde man även ett Green Card från myndigheterna för att komma in på läkarlinjen.
– Men jag hade tur och vann ett Green Card på lotteri, säger åländskan då den amerikanska administrationen varje år lottar ut dessa tillstånd till 50.000 utländska medborgare.
– Jag blev rejält taggad och började ansöka stipendier, förklarar hon.
Som utlänning kom Katja Karrento in på Brown University, Rhode Island på östkusten.
– Det är så slumpmässigt som man hamnar på olika ställen, funderar hon.
Där blev det fyra år i läkarskola med efterföljande AT-tjänst som barnläkare i tre år och sedan tre år studier som specialist inom barns mag- och tarmsjukdomar. Det var tack vare specialistutbildningen som Katja Karrento hamnade i Wisconsin för 13 år sedan och därefter blivit kvar.
– Ex-mannen bestämde sig att även han att gå ”Medical School” och det var i Wisconsin han kom in, förklarar Katja Karrento om flytten från östkusten till ”Mid-West”.
Mycket forskning
Katja Karrento fick tjänst på barnsjukhuset Children's Wisconsin och är numera överläkare på avdelningen för mag- och tarmsjukdomar – en av många avdelningar på det enorma sjukhuset.
– Det finns nog lika många barnläkare här som det finns i hela Finland, förklarar han.
På det enorma barnsjukhuset finns det bland annat specialister på leversjukdomar, läkare som bara jobbar med Crohns sjukdom och som är specialister på glutensjukomar.
Bild
– Och vi är säkert 20 läkare här på sjukhuset som är specialister på mag- och tarmsjukdomar, säger Katja Karrento som för egen del är specialiserad på en viss typ av funktionella magsjukdomar, bland annat IBS.
– Jag har hamnat i en ganska smal nisch. Det finns inte många som håller på med det här, säger hon och berättar att hon specialiserat sig på en rätt ovanlig del av just den sjukdomen.
Children's Wisconsin har i sin tur en väldigt god renommé.
– Vi har tagit emot patienter från hela USA sedan 20 år tillbaka och med det har det även kommit in mycket forskning.
Katja Karrento kan numera arbeta mycket hemma då det handlar om 75 procent forskningstid och resten med patienter.
– Det är mycket forskning men det är kul. På torsdagar träffar jag i alla fall patienter, säger hon.
Forskningen just nu handlar om att hitta vägar där man kan använda mer alternativa behandlingar än vad som är brukligt.
– Det är alldeles för mycket fokus på mediciner här i USA vilket jag tycker är tråkigt.
Forskningen just nu handlar bland annat om användning av nervstimulatorer, en forskning som redan nu blivit publicerad i en ansedd läkartidning.
– Forskning kanske låter tråkigt men man hjälper faktiskt patienter redan innan det har kommit ut på marknaden.
Och Katja Karrento är fast besluten att forska vidare i ämnet.
– Jag har just skrivit kontrakt på att jag stannar här tre år till, säger hon.
Tillbaka till tennisen
Katja Karrento trivs bra där hon är i livet just nu. Och geografiskt.
– Wisconsin låter kanske tråkigt (skratt). Men det påminner lite om hemma på Åland om man åker norrut med sjöar och stugor. Men det är kallare här på vintern, säger hon.
Hennes två yngsta är födda i Wisconsin, ex-mannen bor bara minuter bort och hon behöver bara tolv minuter i bilen för att komma till jobbet.
– Jag trivs här.
De senaste åren har Katja Karrento även tagit upp tennisen på nytt.
– Det var många år som jag inte spelade någonting alls, säger 45-åringen.
För något år sedan tog hon även plats i det amerikanska veteranlaget till VM i Kapstaden.
– Det var helt galet. Jag skulle inte vara där, säger hon med ett skratt.
Detta efter att hon blivit lockad till att delta i turnering i Chicago, Indoor Nationals +35, som hon åkte och vann både singel och dubbel och fick så pass hög nationell ranking att hon slutligen fick en plats i laget till Sydafrika.
– Det var roligt att få vara med, säger Katja Karrento som fick spela ett par dubblar.
I Kapstaden träffade hon även Malin Ringbom som tävlade för Finland.
– Jag visste inte om att hon skulle dit, säger Katja Karrento som blev rejält överraskad.
De två gamla kompisarna har sedan dess fortsatt hålla kontakten och även spelat tillsammans för Finland i veteranmästerskapen i Turkiet i fjol.
Åländskan – som representerade Åland i öspelen senast 2003 – spelar numera en hel del tennis, även turneringar.
– Men jag gör det egentligen bara för att det är skoj.