En ny lag om yrkeshögskolan träder i kraft på Åland i augusti. Den nu gällande lagen är drygt 20 år gammal.
– Den är väldigt föråldrad. Den saknar en hel del paragrafer som är viktiga i dag, säger Johanna Mattila.
Den nya lagen blir heltäckande och leder till många fördelar, tycker hon.
– Vi har kämpat för det här. Nu hamnar vi på en modern nivå gällande lagstiftningen. Om och när högskolan bolagiseras är den här lagen även skriven så att den processen underlättas. Man behöver bara lägga till några paragrafer.
En förändring är att det fastslås i lagen att högskolan ska bedriva tillämpad forskningsverksamhet samt utvecklings- och innovationsverksamhet.
– Tidigare har det stått vi ”kan” hålla på med forskning och utveckling. Nu står det ”ska”. Det är en mycket stor skillnad och en förutsättning för att kunna ha högkvalitativ utbildning, säger Johanna Mattila.
– Våra lärare ska definitivt hålla på med det. Men våra studenter ska också kunna komma i kontakt med det. Det är jätteviktigt med tanke på hur arbetslivet har utvecklats.
”Måste vara lämplig”
En annan nyhet är att skolan får möjlighet att dra in en persons rätt till studier som omfattar ”särskilda säkerhetskrav”. Med detta avses minderårigas säkerhet, patient- eller kundsäkerhet samt trafiksäkerhet.
– Det finns vissa utbildningar där man måste vara lämplig för vissa yrken. Till exempel inom social- och hälsovård och logistik, där vi här hos oss har utbildningen till sjökapten, säger Johanna Mattila.
Det som kan hindra en från studier är till exempel brottsregister, narkotikaproblem eller vissa mentala problem.
– Vi har saknat de här kriterierna – vad gör vi om vi har studerande som egentligen inte är lämpliga? Det är väldigt viktigt att vi vet att de som utexamineras från oss är lämpliga för yrket.
Indragen studierätt
• Indragning av studierätten kan bli aktuell vid studier som omfattas av särskilda säkerhetskrav som patient- och trafiksäkerhet.
• Syftet är att förhindra att någon som är klart olämplig och kan orsaka fara för andra avlägger examen.
• I förarbetena till lagen nämns hälsotillstånd som kan leda till indragning, bland annat allvarlig asocial personlighetsstörning, vissa allvarliga psykotiska störningar samt allvarligt rusmedelsberoende.
• Brottslig verksamhet kan leda till indragning i syfte att skydda minderåriga. Några exempel är spridning av pornografisk bild, sexualbrott, dråp, mord, grov misshandel och narkotikabrott.
Behåller namnet
I lagens förarbeten betonas att Högskolan på Åland är en yrkeshögskola och inte ett universitet.
– Det är så som det har varit tidigare, trots att lagen inte har har uttryckt det. Vi har hela tiden varit en yrkeshögskola, säger Johanna Mattila
Namnet är ändå fortsättningsvis ”Högskolan på Åland”.
– Det är vedertaget och det finns ingen anledning att ändra på det, säger Johanna Mattila.
Hon tror att namnet kan ha sitt ursprung i att man inte ville förväxlas med de yrkeshögskolor som finns i Sverige, som är på en lägre utbildningsnivå än yrkeshögskolorna i Finland.
– I Finland är yrkeshögskolor direkt jämförbara med universitet, i Sverige är de en påbyggnad på gymnasiet.