Byggnadsfirma Christer Gustavsson Ab är både initiativtagare och huvudentreprenör för åttavåningshuset som arkitekt Johanna Wickström har skapat. Ålandstidningen fick en visning på bygget som bjuder på storslagen utsikt ända till Eckerö och Långnabba vindkraftspark i väster och till Lumparland i öster.
– I klart väder ser man nästan hela Åland, säger vd:n på Mäklarhuset, Robert Gustafsson.
Vi har stämt träff med Robert Gustafsson nedanför huset, som med åländska mått mätt nog får kallas en skyskrapa. Hela byggnaden ekar ännu tomt, men trots att huset än så länge bara är ett skal är trapporna redan monterade med sin slutliga yta. Höghuset ska naturligtvis utrustas med hiss, men i det här skedet är det motion i form av trappgång som krävs för att ta sig de åtta våningsplanen till takterrassen.
– Det här blir Ålands högst belägna lägenhet när den är färdig, säger Robert Gustafsson när vi pustar ut i takvåningen.
– Åttavåningshuset som byggs i stan blir kanske högre som byggnad betraktat, men ovan havsnivån blir Solfjädern högst, tillägger Christer Gustavsson.
Förutom storslagna vyer över Lumparn och inloppet till Östra hamnen får takvåningen en imponerande takterrass på 95 kvadratmeter som sträcker sig över hela huskroppen.
– Alla lägenheter utrustas med uteplatser som sträcker sig över bostadens hela bredd, säger Christer Gustafsson.
Miljömedvetenheten viktig
Enligt Robert Gustafsson är det inte bara huset som sträcker sig högt upp i skyn – hela projektet strävar också efter högsta möjliga boendekomfort i harmoni med miljömedvetenhet och en del, för Åland, helt ny teknik.
– Alla bostäder ska få golvvärme som också kan fungera som golvkyla, det är unikt för Åland och vi har eftersträvat ett hållbart och miljömedvetet byggande säger Robert Gustafsson.
Golvets värme- och kylsystem får sin energi från borrhål i berget under huset. Och taket, ett pulpettak med lutningen åt sydväst, är planerat så för att i framtiden få ut bästa tänkbara effekt av ett solcellssystem.
– Man har verkligen försökt tänka miljösmart, säger han.
Hur har intresset för lägenheterna sett ut så långt?
– Mycket bra, alla utom fyra lägenheter i huset är sålda. Halva huset såldes redan under den första veckan, vilket hör till ovanligheterna.
Hur stort sår i plånboken gör takvåningen där vi befinner oss?
– Den gick för ungefär 750.000 euro, eller cirka 6.000 euro per kvadratmeter. Medelpriset ligger runt 4.500 euro per kvadratmeter.
Därav namnet Solfjädern
Arkitekten Johanna Wickström menar att två faktorer har varit särskilt viktiga under utformningen av byggnaden – utsikten och solen.
– Lyckligtvis sammanfaller utsikten på Solberget med de väderstreck som man helst öppnar en byggnad mot, syd och väst. Genom att maximera solinstrålningen får vi ett energismart hus som får mycket passiv värmeinstrålning under höst, vinter och vår.
Det osäkra världsläget och de påföljande instabila materialpriserna har än så länge varken påverkat kostnaden för bygget, eller tidsschemat.
– Hittills består hela huset mest av lokal granit och cement, säger Christer Gustafsson.
Apropå världsläget och det pågående kriget i Ukraina har man redan påbörjat byggandet av ett systerhus alldeles intill Solfjädern – det ska passligt nog heta Solrosen.
– Och när båda hus är färdiga ligger de i en solfjäderform, uppifrån sett, därav namnet, säger Robert Gustafsson.